Проекти

Academia Musica за всички от ноември по идея на Йордан Камджалов и Нева Кръстева

Новият музикален проект на двамата музиканти е без ограничения за хора над 16 години

 Academia Musica за всички от ноември по идея на Йордан Камджалов и Нева Кръстева

 Маестро Йордан Камджалов, проф. Нева Кръстева и Христо Киров - собственик на Сити Марк Арт Център

 
◊ ПОКАНА
 
Academia Musica за всички от ноември по идея на Йордан Камджалов и Нева Кръстева

„Не може да се остойности безценното, както въздухът и водата следва да се полагат като неизменни природни дарове на всяко човешко същество, така и образованието е време да си припомним, че е дар, който ние сме получили и следва да дарим на жадните за истинско познание", каза световноизвестният български диригент Йордан Камджалов по повод предстоящото през ноември начало на Academia Musica.
 
Новата образователна платформа е по негова идея, разработена съвместно с прочутата органистка, професор Нева Кръстева, чийто възпитаник е самият Маестро Камджалов. „Целта е да запалим пламък или да продължим импулса за познания в хора от най-различни сфери, от най-различни възрасти – казва той. Участниците ще получат напълно безвъзмездно качествено знание, като целта е да създадем в тях едно усещане за образованието като за нещо топ актуално и модерно. Поели сме по един път, по който може да се усети, че музиката е абсолютна и интегрална наука, осъзната и назована като такава още преди Христа. И ако своеобразната Academia Musica, която инициираме от този сезон успее да запали пламъка към познанието в участниците, целта ни ще е изпълнена. Искаме България за пореден път да даде един импулс в културата".

Проектът, изключително практически като формат по думите на инициаторите му, ще започне на 17 ноември и ще продължи девет уикенда до юли 2019 г., като ще се осъществява веднъж в месеца в Сити Марк Арт Център (бившето кино „Левски"). Всички участници ще имат свободен достъп до репетициите през сезона 2018/2019 г. на Genesis Orchestra и на хора на Музикалната лаборатория за Човека – два от най-вълнуващите състави в България в момента по думите на Маестро Камджалов. Те подготвят концерти във Виена, Мюнхен и Лондон през новия сезон.

„Изкуствата оживяват човека, придават смисъл на живота, разказват за вечните неща. От Херман Хесе и неговата „Игра на стъклени перли" помним, че за нравите на едно общество можем да съдим по неговата музика. Развала на музиката означава развала на нравите, това е известно още от Древна Гърция. Да се образова, означава човекът да образува в себе си нещо, което е истински човешко.  С Маестро Камджалов сме на едно мнение, че има смисъл човек да прави музика, да споделя музика, защото без думи тя прави това с всеки – образова го и го образува. Нашата инициатива винаги е съществувала в Европа – т.нар. „фолксконсерваториум", свободна форма на обучение." - споделя проф. Нева Кръстева.  

Темите ще се разискват на академично ниво, но по начин, подходящ за хора с разностранни интереси и не непременно с музикално образование. Цели се едно качествено ново равнище и задоволяване на потребностите от същностно разбиране на музиката, разглеждана като базова дисциплина за усвояване на древни закони и правила, които могат да намерят приложение във всички сфери на живота – обясняват създателите на уникалната школа.  

Селекцията на участниците ще се извършва само по тяхната интелигентност и отношение към цялостния процес, уверява Камджалов. Преподаватели в академията ще са няколко българи и чужденци – експерти в своите области. Обучението ще е напълно безплатно. Форматът е отворен за хора от 16-годишна възраст, без горна граница и без изисквания за подготвеност на кандидатите.
 
Първите молби с мотивационен текст или видео обръщение и автобиография на желаещите са вече налице на имейл education.fyk@gmail.com.

Остават броени дни до крайния срок за записване – 21 септември 2018 г.
Автор:
Сити Марк Арт Център
Публикация:
11.09.2018 г. 15:03
Посетено:
1428
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/28205-academia-musica-za-vsichki-ot-noemvri-po-ideya-na-yordan-kamdzhalov-i-neva-krasteva