Проекти

Кампанията „Стара хартия за нова книга“ започва в Бургас

Събитието ще се състои на 8 септември в Приморския парк, пред Пантеона

Кампанията „Стара хартия за нова книга“ започва в Бургас

 

◊ ПОКАНА

С Бургас стартира тазгодишното издание на Националната инициатива „Стара хартия за нова книга“. За втора поредна година градът е домакин на каузата, която учи децата да се грижат за природата и ги мотивира да четат.

Под надслов „Почисти и прочети“ събитието ще се състои на 8 септември между 10,00 и 14,00 ч. в Приморския парк, пред Пантеона. Кампанията е организирана от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ и се провежда с подкрепата на Община Бургас и Регионалната библиотека „П. К. Яворов“.

Регламентът на „Стара хартия за нова книга“ гласи, че всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. А тези, които предадат допълнителни 5 кг хартия, ще бъдат възнаградени с втора книжка на екотематика – новото специално издание на „ЕКОПАК България“ АД „Грийн тийн“. Това значи, че независимо от количеството предадена хартия децата могат да получат максимален брой две книги.

Както всяка година кампанията има литературна тематика, вдъхновена от популярно детско заглавие. В настоящото издание малчуганите ще имат възможност да влязат в „дрешника“ на приказния свят на Нарния, където ги очакват нови предизвикателства и награди. Книгите от поредицата „Хрониките на Нарния“ на Клайв С. Луис са осигурени за празника от издателство „Труд“, основен партньор на инициативата. А дори повече награди малките екоактивисти могат да спечелят в специална викторина, която ще провери колко знаят за опазването на природата и разделното събиране на отпадъците.

Всички участници в събитието ще се насладят на спектакъла „Цирк“ от „Театъра на приказките – София“. Постановката е носител на награда, връчвана от посланика на Холандия в България, и е представяна пред международно жури на престижни фестивали за куклено изкуство в Италия, Швейцария, Холандия, Португалия, Франция, Испания и др.

За настроението на присъстващите ще се погрижат още детски и тийнейджърски групи и танцови състави, сред които клуб по спортни танци „Бургас 75“, „The next crew“ от брейк клуб „Бляк стайл“, детска фолклорна формация „Тракийче“ към Народно читалище „Любен Каравелов“, талантите от Народно читалище „Пробуда“, вокална група „Слънчеви капки“, музикален клуб „Чародейци“ и модерен балет „Фрея“ към Народно читалище „Фар“, Вокална група „Сезони“, детска фолклорна формация „Шарени гайтани“, детска фолклорна танцова формация „Радост“, театрална школа „Детско царство“ и танцова школа „Калиопе Денс“ от Центъра за подкрепа на личностното развитие – Бургас.

През 2017 г. кампанията се проведе за първи път в Община Бургас. Тогава общо 1100 деца от Бургас предадоха 6 тона стара хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 78 дървета. В замяна малките екоактивисти получиха повече от 1500 нови книги.

След Бургас националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“ ще посети още Хасково на 9 септември, София на 16 септември, Русе на 23 септември, Плевен на 24 септември и Пловдив на 29 септември.

Средствата от събраната стара хартия в Бургас и в другите пет града ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Грийн тийн“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

 

* * *

Организатори на инициативата „Стара хартия за нова книга“ са „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“ и „Труд“. Каузата е подкрепена от издателствата „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.

Автор:
Организаторите
Публикация:
06.09.2018 г. 15:07
Посетено:
1018
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/28189-kampaniyata-stara-hartiya-za-nova-kniga-zapochva-v-burgas