Проекти

Времето за творческа революция започна в Горна Липница на 3 август

Поредното издание на Арт резиденция „Старото училище" събра творци от Европа, Аржентина, Индия

Времето за творческа революция започна в Горна Липница на 3 август

 

Времето за творческа революция започна в Горна Липница на 3 август. Събитието е поредното издание на Арт резиденция „Старото училище", което събра творци от Европа, Аржентина, Индия. На някои от тях пътят им е бил няколко часа, на други два дни, за да стигнат до крайната цел – Горна Липница, Старото училище, местните жители и обичаи, и да сложат началото на промяната – ритуалната творческа революция.

Преди да ви разкажем за идеите на някои от артистите относно техните произведения, които ще се случат в Горна Липница, даваме думата на идейния двигател и организатор на събитието Димитър Палов. Според него революцията е коренен поврат в обществено-икономическите условия. Тя е и ритуал, а той по своята същност е поредица от символични действия, насочени към постигането на определена цел. Ритуалната Революция може да изхожда от малка по численост група, но успехът й зависи от одобрението и подкрепата на обкръжаващите.

Индийката Пауел Сутрадар, живееща във Франция, споделя идеята, че революцията в мисленето и поведението на едно общество се корени в споделените ценности и взаимопомощта. Визуалната артистка залага на девиза: Съединението прави силата. В Горна Липница тя възнамерява да изплете стълбица от дрехи, събирани от местните жители, върху която ще се проведе ритуал за ядене на хляб без ръце. Желанието й е хората и участниците във финалния пърформанс да се усетят свързани помежду си от простички, но фундаментални ценности.

„Творчеството e умствен и обществен процес на човешката дейност, при който се създават напълно нови, оригинални материални и духовни ценности. Всеки един човек по своята същност е творец, свободен създател и автор. На хората изначално е заложена възможността за творчество и сътворяването е възможно като постоянен процес. Тези, които започнат да творят, биват възнаградени с чувство за задълбоченост, целенасоченост и удовлетвореност. Творчеството е един от начините за изграждане на света", твърди Палов. И английският художник Фреди Дарк допълва идеята. Той се вълнува от нашите ежедневни малки навици – онези, които извършваме всеки ден охотно, с желание и стимул, както и онези, които вършим по задължение, с известна досада и ненавист. В момента Фреди разговаря с местните жители на Горна Липница и детайлно изучава кои са техните любими и най-досадни рутинни обичаи. Наред с това, авторът иска да подчертае, че готовността ни да променяме дори малките навици в живота ни, е признак, че сме готови да извършим още по-големи промени в живота си. Големите лични революции – тези на вътрешния ни свят – започват с малки, на пръв поглед почти незначителни стъпки. Те обаче са от изключително значение за цялостната ни лична промяна и прогрес.

Дошла в Горна Липница чак от Аржентина, Паула Бели споделя, че днес хората по света се чувстват свободни да изразяват своята мъка, но не се чувстват напълно свободни да дават израз на удоволствията, които изпитват. Затова тя пита хората в селото с какъв жест на тялото биха изразили момент на огромно удоволствие, а колекцията от движения и мимики ще превърне в цялостен танц, изигран върху картата на света. Освобождението от табута е форма на ментална революция!

Духът на ритуалната революция е заложен във фестивалната програма на Арт резиденция „Старото училище".

Заповядайте в петък, на 10 август, от 19,00 часа, в Горна Липница на възстановка на битката в „Дядопановата кория" между четите Хаджи Димитър и Стефан Караджа с турската войска. Възстановката е с участието на децата от детската школа към резиденцията. А от 21,30 часа ще може да наблюдавате ритуала Нестинарство.

Повече информация за Арт резиденция „Старото училище", както и за съпътстващата фестивална програма на таз годишното събитие, може да намерите на следните адреси:
http://oldschoolresidence.com
във фейсбук - Old School Residence Gorna Lipnitsa
youtube канал –
https://www.youtube.com/channel/UCVTs7KVpKeH--uEgZMRCsBQ

            

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
07.08.2018 г. 14:38
Посетено:
1523
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/28129-vremeto-za-tvorcheska-revolyutsiya-zapochna-v-gorna-lipnitsa-na-3-avgust