Проекти

"Визия за София" представя втората дискусия “Диалози за София” по темите “Бедност" и "Отпадъци”

19 юли 2018, 18 часа, галерия “Структура”

"Визия за София" представя втората дискусия “Диалози за София” по темите “Бедност" и "Отпадъци”

 

◊ СЪБИТИЕТО

Второто издание на “Диалози за София” ще се проведе на 19 юли (четвъртък) от 18 часа в галерия “Структура” в София и ще постави фокус върху темите “Бедност” и “Отпадъци”, за да разгледа връзките между тях, които са видими ежедневно в града.

В рамките на събитието екипът на "Визия за София" ще представи налични данни, изследвания и анализ по темите и ще маркира стратегически решения, които могат да залегнат в дългосрочната стратегия за развитие на града. Те ще бъдат обсъдени и допълнени в публична дискусия с участие на различни заинтересовани страни и свободен вход за всички, които искат да се включат със своите предложения и идеи.

Дискусията се организира съвместно с Форум Гражданско Участие като част от проекта „Граждански разговори за споделена Визия за София и крайградските територии” с подкрепата на Програма Европа на Столична община.

В хода на дискусията ще бъде обсъдено дали несъвършените системи за управление на отпадъците поддържат бедността или бедността излага на показ несъвършенствата на системите за управление на отпадъците. Ще се разгледат различните гледни точки към проблема - дали той е екологичен или социален, или комбинира и двете.

Събитието ще започне с обзор на информацията и данните - как работи системата за управление на отпадъци, кой поема разходите по третирането им, какви са схемите за финансиране при управлението на смесени битови или разделно събрани отпадъци. Ще бъде анализирано кои са “уличните събирачи” на отпадъци у нас и какъв е профилът на хората, които събират нерегламентирано отпадъци от съдове за смесени битови отпадъци, съдове за разделно събиране, нерегламентирани сметища, депа, както и директно от генераторите. Общото възприятие е, че това са бездомни хора, често етнически роми, които имат доходи под минималните за страната, но то не отразява напълно реалността, затова ще бъдат разгледани и различни изследвания по темите на чуждестранни и български организации като Фондация “Отворено общество”, Институт за пазарни изследвания, Сдружение „Градски номади“ и други.

В хода на дискусията ще се представят и решения, предприети по света, и ще се надгради анализа на проблема с участието на водещи представители на различните заинтересовани страни. Власт, бизнес, граждани и граждански организации често интерпретират различно дейност на уличните събирачи - някои я определят като “неформален сектор за управление на отпадъците”, други като “кражба” на ресурси и средства от регламентираната система. Ще се обсъдят основните ползи и вреди от дейността на уличните събирачи и ще се набележат възможните решения, както и нужните изследвания и анализи, с които да се изяснят всички детайли. Екип "Визия" ще представи три възможни подхода за справяне с проблемите, които ще бъдат обсъдени и допълнени, с помощта на всички участници.

* * *

 

За “Диалози за София”:

“Диалози за София” е поредица от дискусии по важни за Столична община теми, които се провеждат като част от процеса по създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на града Визия за София. "Диалози за София" се организира съвместно с Форум Гражданско участие с подкрепата на програма Европа 2018 на Столична община. Диалозите целят да покажат значението на взаимовръзките между различни тенденции и градоустройствени практики в града, да представят обобщението на наличните данни, и да предизвикат и модерират информиран диалог, въвличайки представители на различни заинтересовани страни, и събирайки различни мнения в търсенето на консенсус и най-ефективни практики и стратегически решения. Първите теми на “Диалози за София”, които ще бъдат обсъдени в тяхната взаимосвързаност, са “Небостъргачи и придвижване”.

 

За „Форум за гражданско участие”:

Форум Гражданско Участие е мрежа от граждански организации от цялата страна. Насърчава сътрудничеството между НПО, гражданите и местните и национални институции и работи за структурирано гражданско участие във вземането на решения и формулирането на политики

 

За “Визия за София”:

"Визия за София" е инициатива за създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските територии. Проектът има амбицията да опише града, в който искаме да живеем и да подобри начина на градско планиране, като включи още в началото на процесите на взимане на решения всички хора и организации, които участват в създаването на общото бъдеще на София: общински власти, неправителствени организации, инвеститори, изследователи, експерти и граждани. Задачи на "Визията" са анализ на моментното състояние на София и създаването на механизми за устойчиво взаимодействие между заинтересованите страни и идентифициране на споделени цели. Проектът е инициатива на Столична община и ще послужи за основа на всички бъдещи стратегии за развитие на града до 2050.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
17.07.2018 г. 14:21
Етикети:
ОтпадъцидискусияВизия за София
Бедност
Диалози за София
Посетено:
1048
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/28078-viziya-za-sofiya-predstavya-vtorata-diskusiya-dialozi-za-sofiya-po-temite-bednost-i-otpadatsi