Проекти

„Визия за София” кани жителите на София да оставят своята следа

Екипът на инициативата гостува в павилиона FLUCA на площад “Св. Неделя”, за да говори с жителите на града как могат да участват и оставят своя позитивен отпечатък върху бъдещето на града

„Визия за София” кани жителите на София да оставят своята следа

 

◊ ПОКАНА

Тази седмица, на 11 и 12 юли, "Визия за София" гостува на австрийския културен павилион FLUCA, разположен на площад “Света Неделя”. Всеки посетител и минувач ще има възможност да поговори с екипа на Визията и да научи как да остави своята следа в създаването на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на града.

Между 17 и 20 ч. през двата дни ще можете да участвате в проучването на тема Активно гражданство или да начертаете своя маршрут до работа или до любимите Ви забележителности в София на картата на града.

FLUCA е иновативен и дългосрочен проект в областта на съвременното изкуство – иницииран от Фондация "Отворени изкуства" и Австрийско посолство София и подкрепен от ОФ Пловдив 2019, Федералното канцлерство на Република Австрия в партньорство със Столична община и Община Пловдив. Това лято FLUCA за първи път гостува на различни публични пространства в София, за да се превърне в отворена платформа за представяне на български артисти, доказали успеха си на европейската сцена. Акцент в програмата на арт контейнера през юли е темата за градското развитие.

Темата за градa и развитието на градските пространства ще бъде продължена на 15 юли със събитие с участието на главния архитект на Столична община - арх. Здравко Здравков. Той ще се срещне с граждани и експерти и ще разкаже за новата пешеходна част на бул. "Витоша", както и за Международния конкурс за преустройството на площад "Света Неделя".

На следващия ден още една кауза за градско развитие ще бъде представена от Християна Василева и Светослав Александров. Проектът Зелена линия София има за цел да адаптира неизползваемите железопътни линии около центъра на София, като нова инфраструктура за съживяване и свързване на градската среда. Идеята e трасето да се превърне в 32 км свързана вело и пешеходна зона, отделена от автомобилния трафик, обединяваща всички големи паркове, гъстонаселени квартали и спортни съоръжения.

 

За FLUCA:

За първи път публиката в София ще има възможността да наблюдава една жива и непрекъснато променяща се (като съдържание и местоположение) платформа, представяща някои от най-експерименталните и най-динамичните проекти на съвременните визуални изкуства, музика, пърформанс, архитектура, литература и танц – дело на български и международни артисти. Сцената на FLUCA се отваря, за да подкани публиката не само да наблюдава, но и активно да участва в създаването на забележителна артистична продукция.

 

За "Визия за София":

"Визия за София" е инициатива за създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските територии. Проектът има амбицията да опише града, в който искаме да живеем и да подобри начина на градско планиране, като включи още в началото на процесите на взимане на решения всички хора и организации, които участват в създаването на общото бъдеще на София: общински власти, неправителствени организации, инвеститори, изследователи, експерти и граждани. Задачи на "Визията" са анализ на моментното състояние на София и създаването на механизми за устойчиво взаимодействие между заинтересованите страни и идентифициране на споделени цели. Проектът е инициатива на Столична община и ще послужи за основа на всички бъдещи стратегии за развитие на града до 2050.

https://vizia.sofia.bg  

Автор:
Организаторите
Публикация:
11.07.2018 г. 13:38
Етикети:
проектинициативаFLUCAВизия за София
стратегия за развитие на града
Посетено:
819
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/28057-viziya-za-sofiya-kani-zhitelite-na-sofiya-da-ostavyat-svoyata-sleda