Проекти

Ръце за слънцето

Новият виртуален проект на Спартак Дерменджиев

Ръце за слънцето

 

Скулпторът Спартак Дерменджиев отново изненада своята публика, като я покани… на виртуална разходка за откриването на своята нова творба „Паметник на дюните“. Проектът беше обявен със събитие във Фейсбук, което започна по изгрев слънце на 1 юли в 5:36 часа. Скулптурната фигура – две ръце с приближени отворени длани, които сякаш искат да задържат слънцето – е разположена на северния плаж в Приморско. Въздействието на композицията се допълва от заоблените силуети на дюните и морските вълни…

През целия ден, фотоси, публикувани на страницата на събитието, показваха паметника от различни ракурси, както и групи от хора, които го разглеждат. Откриването на паметника беше толкова добре замислено и проведено, че макар и на плоскостта на виртуалната илюзия, превърна 1 юли в една хармонична среща между изкуството и природата.

С тази своя инициатива Спартак Дерменджиев продължава една вече устойчива тенденция в представянето на своите творби – откриването им във виртуална среда. Два от най-популярните подобни проекти на Спартак са виртуалният паметник на Георги Марков на площад "Журналист" в София, на Алеко Константинов на ул. "Витоша", отново в столицата. Тези две творби на Дерменджиев са сочени като безспорни по-добри и талантливи алтернативи на вече реално съществуващите паметници на двамата писатели.

Познавачи на творчеството на Дерменджиев забелязаха в „Паметникът на Дюните“ една особена лиричност, различна от изразителността на предходни негови творби. Гледан отдалеч, паметникът навява асоциация и за разперени крила на птица. Може би на чайка, устремена към слънцето.

Положителните отзиви не закъсняха. Ето някои от коментарите:

Прекрасно! Защо ми навява мисълта за колективна медитация за приемане на Божествената енергия, за нашето и на майката Земя спасение!? Или като призив за духовно пробуждане!

*

И аз благодаря за възможността виртуално да участвам и почувствам значението и смисъла на жестовете на адорацията (поклонението – бел. ред.) към слънцето! Ръцете са толкова изразителни!

*

Прекрасен, възкресяващ, вдъхновяващ паметник! Поздравления и от мен!

Изгрява божието слънце в нашите души!

*

По-добро от това! Едва ли?!!! Браво приятелю!

*

Идеята ми допада много. Познавам мястото добре. Внушението, според мен е: ръце обхванали Граала, небесата и Стамополо!

 

Автор:
Тина Костова
Публикация:
05.07.2018 г. 12:40
Етикети:
виртуален паметникСпартак Дерменджиев
Паметник на дюните
Дюните на Приморско
Посетено:
2134
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/28035-ratse-za-slantseto