Проекти

Лятна творческа работилница с книгата и изкуствата в Регионалната библиотека в Сливен

Инициативата, превърнала се в традиция в културния институт в Сливен, предлага богата програма от изяви за малките посетители (деца от седем до десетгодишна възраст) през целия месец юли на 2018 г. Началото й бе поставено с кампанията под надслов „Забавно лято с книга”, организирана за втора поредна година от Детския отдел на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Служителите ще отличат с награди при завършека й (15 септември т.г.) най-активните си читатели, заели и прочели голям брой книги.

Замисълът да се привлекат децата към процесите на четенето – чрез представяне пред тях на откъси от творби на обичани родни и чужди писатели, както и последвалото участие в „Занимания по избор,” е изпитано средство за стимулиране на порива към знания и креативността у подрастващите. Запознаването с обичаите, бита и традициите на Сливенския край ще се осъществи в цикъл от дейности и занимания на тема: „По следите на времето”. В тях усилията на организаторите са насочени към приложение на интересни подходи (беседи, презентации, разкази, посещения на обекти от културно-историческото наследство), позволяващи докосване и запознаване с миналото на Сливен и видните му строители в сферата на културата и литературата, оставили ярки следи в националната съкровищница: Добри Чинтулов, Константин Константинов, Ел. Багряна, Станка Пенчева, Дамян Дамянов и др.

Широк е спектърът от теми, предвидени в програмата на "Лятната творческа работилница” в Регионалната библиотека в Сливен, до които ще се докоснат децата: някои от тях разкриват историята на книгата и книгоиздаването; други отвеждат към важни за нравственото развитие на подрастващите етични теми, свързани с приятелството и междуличностните отношения; трети удовлетворяват предпочитанието и закономерните за възрастта интереси към темите за животни, растения, за изчезналия свят на динозаврите или пътуването в  този на фантастиката и приключенията...

Провежданият в града по инициатива на Библиотеката (в продължение на 20 години) Национален фестивал на детската книга и вниманието към магическото на театъра – с необикновеното художествено въздействие на спектаклите, подготвени от/за деца, и в „Лятната творческа работилница” ще предостави интересни занимания за любителите на този род изкуство: чрез усвояване на техники за изработване на театрални кукли, (какъвто Музей бе открит през настоящата година в Сливен по инициатива на Регионалната библиотека); с докосване до професията на актьора и режисьора и подготвяне на самостоятелно театрално представление от малките читатели.

Особено внимание в програмата на културното събитие е отделено на заниманията, посветени на Васил Левски (18 юли т.г.): с четене на откъси от книги за него, презентации и полагане на цветя пред паметника му на едноименния площад в Сливен.

Усвояването на съвременните модерни технологии (и програмирането) също ще привлече немалко участници в заниманията: чрез средствата на „забавното приключение” и предвиденото обучение с робота Финч. Цялостната програма на Лятната творческа работилница в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен предоставя възможност за творчески занимания с малките читатели в различни сфери, видове изкуства и формирането на разнообразни умения у тях, стимулиращи креативността: активен досег с книгата, общуване с нови приятели, моделиране, рисуване, изработване на кукли, апликиране и др.

Организаторите са предвидили и прилагането на метод за проверка на знанията, формирани чрез отделните тематични занятия: подготвена електронна игра, затвърждаваща фактите от историята на родния град и обектите му. Културното начинание също ще завърши по нетрадиционен начин (на 31 юли т.г.): с „Парад на талантите”, където децата ще покажат личните си творчески възможности и усвоените умения.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
03.07.2018 г. 19:52
Етикети:
инициативапроектСливенРБ Сава Доброплодни
забавно лято с книга
Лятна творческа работилница
Посетено:
1046
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/28033-lyatna-tvorcheska-rabotilnitsa-s-knigata-i-izkustvata-v-regionalnata-biblioteka-v-sliven