Проекти

"15 минути слава" - пърформативно събитие

Второ издание на формàта за млади художници - 30 юни 2018

"15 минути слава" - пърформативно събитие

 

◊ ПОКАНА

SARIEV Contemporary и Фондация „Отворени изкуства"
представят
 
15 минути слава
Пърформативно събитие
 
30 юни 2018 (събота), 20:30 ч. – 23 ч.
FLUCA – австрийски културен павилион, градинка „Кристал", София
 
 
Галерия SARIEV Contemporary и Фондация „Отворени изкуства" имат удоволствието да представят второто издание на формàта за млади художници „15 минути слава" – пърформативно събитие, което ще се проведе на откритата сцена FLUCA – австрийски културен павилион в градинката „Кристал" на 30 юни.
 
Събитието се състои от презентации в стила на TEDx и PechaKucha, а целта е да представи съвременното изкуство по интересен начин на една по-широка аудитория. Участници в него са млади и новоутърждаващи се художници, работещи в областта на съвременното визуално изкуство. Всеки от тях ще участва с 15-минутна презентация, с която ще представи работата си по нетрадиционен и завладяващ начин. Неформалният формàт на събитието привлича широка аудитория, което прави съвременното изкуство по-достъпно за обществеността, позволявайки й да се свърже с художника и работата му по нов начин.
 
Шестимата участници в „15 минути слава 2018" са младите творци: Виктория Георгиева, Радостин Седевчев, Явор Костадинов, Елена Назърова, Александра Милева и Румен Марков, поканени за участие от Вера Млечевска – независим куратор и експерт в работата с млади творци. Водещ във вечерта на събитието ще бъде Войн де Войн. 
Програмата на сцената ще включи още и концерт на групата „Ропотамо".

Събитието ще бъде последвано от изложба „На тъмно" в рамките на проекта „ФОН: Млади автори" на галерия SARIEV Contemporary и dj парти в бар Tell Me (ул. "Иван Вазов" 12, София). Изложбата ще може да бъде видяна в пространството на заведението до 7 юни (всеки ден без понеделник и вторник), след 20 ч. 

 

През 2016 г. Фондация „Отворени изкуства" представи с голям успех първото издание на събитието „15 минути слава" пред пловдивската аудитория по време на фестивала НОЩ/Пловдив, с което успя да ангажира публиката. Новата форма намери интересен начин за представяне на съвременното българско изкуство и получи одобрение както от посетителите на събитието, така и от специалисти в областта на съвременното изкуство и култура. Някои от участващите в първия формат на проекта художници (Елена Калудова, Калина Терзиева, Кирил Иванов, Мария Налбантова, Мартин Пенев, Вълко Чобанов) бяха в последствие поканени за участие в изложби, а проектът оказа реално отражение върху техните успехи.
 
 
„15 минути слава" е проект на галерия SARIEV Contemporary в сътрудничество с фондация „Отворени изкуства" и с подкрепата на Гауденц Б. Руф.

Автор:
Sariev Contemporary
Публикация:
29.06.2018 г. 16:42
Посетено:
1071
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/28025-15-minuti-slava-parformativno-sabitie