Проекти

„Инсталация в Бяло” в Чешки център София

Проект на Теодора Спасова, 27 юни – 06 юли 2018 г.

„Инсталация в Бяло” в Чешки център София

 

◊ ПОКАНА

Чешки център и Мариела Гемишева

представят

един проект на Теодора Спасова

„Инсталация в Бяло”

27 юни – 06 юли 2018

Откриване: 27 юни (сряда) 2018 от 18:30 ч. - 20.00 ч.

 

Теодора Спасова е възпитаник на Националната художествена академия, специалност „Мода” в класа на доц. д-р Мариела Гемишева. Дизайнер и съосновател е на международния моден лейбъл MINOAR. До този момент нейни инсталации и проекти са били представяни на парижката седмица на модата от AW’15 до AW19; Dubai Design Destrcit, 2016; в пространство за авангарден, моден дизайн NOIR, Сапоро, Япония, 2017 и в галерия за съвременен дизайн Аinthipster - Чунцин, Китай, 2016. Финалист е в конкурса за моден дизайн Designblok, Прага, Чехия, 2016. Носител на Златна игла 2016 на Българската академия за мода в категория „Млад дизайнер”.

 

Модната „Инсталация в БЯЛО” на Теодора Спасова представлява форма на представяне на концептуална мода извън традиционната конвенция и функция на модния дизайн. Инсталацията тук присъства едновременно като медия и като експериментално поле за представяне на съвременна мода, където облеклото е само обект. Композицията е по-скоро „минималистичен жест” от няколко обекта или ахроматични „петна” в oversize размер, геометрични конструкции, изпълнени в авторски материал от специфично „хаотично” преплитане на копринени нишки и памучни конци. А осезаемата липса на тялото е единно своеобразно изследване на взаимоотношенията между личност и облекло.

Всеки контакт, случка, знание е вид невидима връзка между два или повече субекта. Моментът преди това е нищо, чист като БЯЛО, няма осезаем цвят, а вътре в себе си съдържа всички цветове. Случи ли се пресечна точка, връзката придобива реалност и се оцветява в палитрата на случилото се. Инсталация в БЯЛО” е проект, визуализиращ хаоса от пресечни точки в момента преди да се случат." (Теодора Спасова)

 

Фотография: Йоан Гълъбов
Звук: Милен Апостолов
Грим: Марина Младенова
Сътрудник: Антон Кирилов
Със специалното участие на топмодела Алекса от Ivet Fashion.

 

 

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
26.06.2018 г. 14:53
Етикети:
Мариела ГемишевамодаинсталацияпроектЧешки център
Инсталация в Бяло
Теодора Спасова
Посетено:
950
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/28003-instalatsiya-v-byalo-v-cheshki-tsentar-sofiya