Проекти

Ученици от цялата страна споделят какво “от мен зависи” на национална конференция в София

Над 130 деца и младежи ще разказват личните си истории и ще водят практически работилници за успех на "Голямото приключение: От мен зависи"

Ученици от цялата страна споделят какво “от мен зависи” на национална конференция в София

 

◊ ФИНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА "ГОЛЯМОТО ПРИКЛЮЧЕНИЕ "ОТ МЕН ЗАВИСИ" 2018

Над 130 ученици от 33 класни стаи и 22 населени места ще вземат участие във финалното събитие на програмата за ученическо лидерство “Голямото приключение „От мен зависи“. Еднодневната конференция ще се проведе на 9 юни 2017 г., събота, в сградата на Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” в София.

Тя е кулминация на целогодишната програма със същото име, чрез която ученици между I и XII клас разгръщат своя потенциал, развиват умения за работа в екип и ключови нагласи като “от мен зависи” и “аз мога”. В процеса на “Приключението” учениците се научават още на самоанализ и как да споделят изводите от своя опит след поредица от предизвикателства - мисии.

Конференцията в София цели да подкрепи учениците и техните учители да виждат по-ясно какво е възможно да постигнат със системната си работа през годината, като отпразнува успехите им и даде възможност и на всички присъстващи да черпят от опита на останалите. За втора поредна година програмата се организира от фондация “От мен зависи”, която е създадена и ръководена от възпитаници и съмишленици на програма “Заедно в час”. Инициативата е наследник на годишната конференция “За успеха на всяко дете”, която между 2012-2016 г. се организира от фондация “Заедно в час”.

В събитието на 9 юни учениците ще заемат изцяло лидерските роли, като ще станат водещи на работилници и щандове на успеха, модератори на дискусии и вдъхновяващи презентатори. Те ще споделят своя опит, натрупан по пътя към постигане на мисиите си - от проучването на неписаната история на своите населени места до търсенето на решения за сериозни проблеми като обезлюдяването в България, отпадането от училище, създаването на здравословни навици за хранене и превенцията на ранните бракове. Учениците ще провеждат още и своеобразни обучения за малки и големи, чрез които ще демонстрират нагледно придобити умения през учебната година - работа в екип, поставяне на цели, мотивиране на себе си и останалите през цялото време, презентиране и други.

В ролята на публика ще влязат възрастните гости – родители, представители на училища, институции, неправителствени организации, корпоративни партньори, съмишленици и изявени обществени лидери, които традиционно подкрепят инициативи в сферата на образованието. Като специален гост на събитието и вдъхновение за учениците ще се включи и популярна известна личност, която ще остане в тайна до последния момент.

“На конференцията очакваме да видим много вдъхновяващи истории за постигнатото от учениците и техните учители. Крайният резултат и успехът в тези мисии обаче не са най-важното. Главната цел е всеки участник да се предизвика, да научи нещо ново за себе си и за съучениците си, да развие личната си отговорност към бъдещо си развитие и това на своята общност. Защото вярваме, че когато всяко едно дете расте с нагласата “От мен зависи”, не само то, но и цялото общество ще може да се развива пълноценно и целенасочено”, споделя Мария Сендова, председател на фондация “От мен зависи” и организатор на “Голямото приключение: От мен зависи”.

В процеса на “Приключението” през тази година взеха участие не само класни стаи на учители по програма “Заедно в час”, но други техни колеги в училище, както и ученически лидерски екипи от инициативата “Училищни чудеса” в Ловешкия регион. В програмата се включиха ученици от градовете Стара Загора, Казанлък, Козлодуй, Чипровци, Ябланица, Луковит, Панагюрище, Нови Искър, София, както и селата Енина, Драгичево, Равно, Батулци, Орешене, Румянцево, Бутан, Дерманци, Железница, Долни Пасарел, Брестница и др.

Основни партньори и верни съмишленици на програмата са Фондация “Заедно в час”, с подкрепата на фондация „Америка за България“, Т Маркет, “Минерални води “Банкя”, ЕТЕМ България АД, Физическия факултет и Студентски съвет на Софийския университет, сайтът “Аз чета” и НПО порталът – ngobg.info.

Фондация "От мен зависи" е създадена от възпитаници на програма "Заедно в час" и съмишленици на организацията. Ентусиазиран екип, който вярва в успеха на всяко дете и силата на образованието да променя съдби. С "Приключението" искаме да подкрепим учениците и техните учители да преминават осъзнато през своето учене и развитието на ключови нагласи и умения. Да им помогнем да получат признание и подкрепа от други ученици, директори, родители и институции от цялата страна.​

Приключението “От мен зависи” е процес, който помага на учениците да надхвърлят пределите на класната стая и осъзнато да си поставят по-високи цели и да постигат по-устойчиви резултати.

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
07.06.2018 г. 17:14
Посетено:
1022
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/27906-uchenitsi-ot-tsyalata-strana-spodelyat-kakvo-ot-men-zavisi-na-natsionalna-konferentsiya-v-sofiya