Проекти

Заключителна вечер на проект "Обединени в изкуството"

Вечер на Хърватия - 6 юни 2018 г., 19:00 ч., Сити Марк Арт Център

Заключителна вечер на проект "Обединени в изкуството"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Заключителна вечер на проект „Обединени в изкуството“
 
Вечер на Хърватия
 
6 юни 2018 г., 19:00 ч., Сити Марк Арт Център
 
Проектът на Сити Марк Арт Център „Обединени в изкуството“ представя нашата национална специфика и идентичност в европейските културни процеси. Продължителността на проекта, който получи подкрепа от Националния фонд „Култура“, е шест месеца и съвпада с периода на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз. Заложената в проекта културна програма е в три основни направления - литература, кино и музика и е в съзвучие със стратегията на нашето Европредседателство.
 
Проектът предвижда в шест вечери - от 28 февруари до 6 юни да подчертае мястото на България в Европа, както и постиженията, таланта, новаторските търсения и творчески идеи на българските творци - писатели, актьори, режисьори и музиканти в сътрудничество и диалог с колегите им от Европа.
 
Вход свободен.
 
 
◊ ПРОГРАМА

„Литературни вечери” (19:00-20:00): водещ - Светлозар Желев.

Утвърден автор: Емил Андреев - носител на наградите „Хеликон“, „Роман на годината“. Негови романи са преведени на няколко езика, а по романа му „Стъклената река“ е заснет филм.

Млад автор: Александър Чобанов. През 2008 г. Александър Чобанов издава сборника с разкази „Колекция 18“, който печели голямата награда „Южна пролет“ за дебют на годината. През 2011 г. излиза втората му книга – „Летен следобед“, последвана от романа „Хлапета“ (2013 г.) и сборника с разкази „Квантова градина“ (2015 г.). За „Квантова градина“ през 2016 г. авторът е отличен с награда „Светлоструй“. През 2017 година излиза от печат вторият му роман – “Неотминало”. От 2010 г. Александър Чобанов работи като сценарист в телевизионните продукции „Под прикритие“, „Четвърта власт“, „Дървото на живота“, „Дяволското гърло”, „Румбата, аз и Роналдо” и други. 

Актьорска част: Актьори - студенти от класа на проф. Здравко Митков от НАТФИЗ.
Ментор - проф. Веселина Раева.

Кино „ЕВРОПА” (20:00-21:00): водещ – д-р Геновева Димитрова. Прожекции на късометражни игрални филми от Хърватия и България.

ЗВЯР
Хърватия, 15 мин, 2016

Режисьор: Мирослав Сикавица
Сценарий: Мария Шимокович Сикавица, Мирослав Сикавица
С участието на: Марко Бан, Иван Смольо

ПИКНИК
Хърватия, 13 мин, 2015

Режисьор: Юре Павлович
Сценарий: Джейна Авдич, Юре Павлович
С участието на: Емир Мушич, Александър Сексан, Сенад Алиходжич

ЧУДОВИЩЕ
Хърватия, 20 мин, 2015

Режисьор: Дайна О. Пусич
Сценарий: Дайна О. Пусич
С участието на: Мария Кон, Дорис Шарич-Кукулица

СРАМ
България, 24 мин, 2017

Режисьор: Петър Крумов
Сценарий: Петър Крумов
С участието на: Здравко Москов; Моника Аспарухова

„Музикални уравнения” (21:00-22:00): Етиен Леви - преподавател поп и рок пеене и вокален педагог ще представи годишен музикален спектакъл - продукция на дипломанти от НБУ. Дипломен концерт на студентите от класа на доц. Етиен Леви - бакалавърска и магистърска програма департамент „Музика“ на НБУ. Разнообразна програма в стиловете поп, поп-рок, соул, денс музика. 

 

Вход СВОБОДЕН

Автор:
Сити Марк Арт Център
Публикация:
05.06.2018 г. 12:17
Посетено:
1172
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/27882-zaklyuchitelna-vecher-na-proekt-obedineni-v-izkustvoto