Проекти

Георги Тенев и Филип Греъм с лекции в София

4 юни 2018, Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Георги Тенев и Филип Греъм с лекции в София

 

◊ ПОКАНА

Проект "СтолицаЛитература" 2018

Понеделник | 4 юни
 
16:00-17:00   Лекция по творческо писане на Георги Тенев
На български
Библиотека по англицистика и американистика, Софийски университет | бул. "Цар Освободител" 15
 
Георги Тенев (България) е автор на романи, разкази и пиеси. Романът му "Партиен дом" (2006), в който той описва парадоксите на посткомунистическото българско общество, печели наградата "ВИК" за български роман на годината (2007), а през 2010 г. излиза на испански от изд. "Байле дел Сол". През 2016 г. книгата е публикувана на английски език от изд. "Open Letter Books", САЩ. Романът му "Господин М." (2010) разказва за съдбата на Георги Марков – български писател и политически емигрант, който е убит в Лондон в апогея на Студената война. "Свещена светлина" (2009) е сборник с разкази, който включва теми, свързани с биополитика, расизъм, сексуално различие. През 2010 г. Анджела Родел печели субсидията на преводаческия фонд "ПЕН" за превода на книгата на английски език. "Свещена светлина" е преведен на полски и публикуван през 2012 г. от издателство "Скриптум". Последният му роман "Български рози" (2016) e определян като мрачен, мистериозно-криминален, безмилостен роман, който потапя читателите в българската атмосфера от началото на ХХI в. насам.
 
 
17:00-18:00   Лекция по творческо писане на Филип Греъм
На английски
Библиотека по англицистика и американистика, Софийски университет | бул. "Цар Освободител" 15
 
Филип Греъм (САЩ) е автор на седем художествени и документални книги, включително сборниците с разкази The Art of the Knock и Interior Design, както и романа How to Read an Unwritten Language. Заедно с неговата съпруга, антроположката Алма Готлийб, е съавтор на мемоар за Африка в два тома, Parallel Worlds (носител на наградата "Виктор Търнър") и Braided Worlds. Пътеписният му мемоар The Moon, Come to Earth представлява разширен сборник на неговите репортажи от Лисабон, публикувани в McSweeney's. Текстове от Грейм са излизали в The New Yorker, Washington Post Magazine, Los Angeles Review, North American Review, Ocean State Review и в други издания. Той е съосновател и настоящ независим редактор в списанието за литература и изкуства Ninth Letter.  Греъм е "почетен професор по творческо писане" на Университета на Илинойс, Ърбана-Шампейн. Живее в Роуд Айлънд. Блогърските му публикации върху творческото писане като занаят са достъпни на philipgraham.net.
 
Достъпът до всички събития е свободен.
 
 
* * *
 
Проектът СтолицаЛитература (2018) на Фондация "Елизабет Костова" се реализира с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България", Столична община, Луис Рот Ендаумънт, Посолството на САЩ в България и програма "Мобилност" на Национален фонд "Култура". Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. Проектът се осъществява в сътрудничество с Катедра "Англицистика и американистика" и Катедра "История и теория на културата" на Софийски университет "Св. Климент Охридски", Фондация "Гъливер клиринг хауз", Софийска градска художествена галерия, Общински културен институт "Надежда", издателство за поезия "ДА" и Фондация "Фрий спийч интернешънъл". Творчески партньор на Фондация "Елизабет Костова" е рекламна агенция "А-ТЕАМ".     

 

Автор:
Фондация "Елизабет Костова"
Публикация:
04.06.2018 г. 12:30
Посетено:
1281
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/27872-georgi-tenev-i-filip-gream-s-lektsii-v-sofiya