Проекти

Начало на „Скритите букви" – новите места за четене в града

Проектът на Фондация „Прочети София" стартира на 22 май

Начало на „Скритите букви" – новите места за четене в града

 

◊ НАЧАЛО НА ПРОЕКТ "СКРИТИТЕ БУКВИ"

На 22 май от 19:00 ч. в Музея за история на София (Централна минерална баня) ще стартира проектът на Фондация „Прочети София" – Скритите букви", който вплита в обща идея поезия, типография и градска среда и създава нови места за четене в столицата.

Между 22 и 28 май 2018 г. ще бъдат поставени всички 12 оригинални пейки с формата на буквите от кирилицата (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), без графичен аналог в латиницата и гръцката азбука. В идните дни ще бъде активна и карта, която ще обозначава местата, на които са поставени пейките.

Прикрити в центъра на града, пейките ще очертаят и своеобразен маршрут от някои от най-интересните и значими имена в съвременната българска поезия, като Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова. При всяка пейка ще бъде поставено по едно стихотворение, вдъхновено, посветено или въображаемо свързано с дадена буква. 

Два дни по-късно – на 24 май от 12:00 ч., с начална точка Музея за история на София ще се проведе първата Литературна разходка по пътя на „Скритите букви". Неин водещ ще бъде Александър Шпатов от Сдружение за градски читални, създатели на Литературната карта на София. Поредицата градски турове, ще обхващат истории за града и литературна София, като разказ за Арменското кафене и легендарната сладкарница „Цар Освободител", за убитите софийски книжари, за книжарницата на Тодор Чипев, за чуждестранните писатели, свързани с града, но и за съвременните форми на представяне на литература в него.  

* * *

Проектът „Скритите букви" на фондация „Прочети София" се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура".

Партньори:  Фондация „Следваща страница"/„Къща за литература и превод"; Студио „Комплект", „Генератор"; „Сдружение за градски читални"/„Читалнята"; Литературна карта на София; Прототип; „Метрореклама".

Графична идентичност от Студио Ентусиазъм и уебсайт от Редизайн.

 

Автор:
Демна Димитрова
Публикация:
19.05.2018 г. 15:12
Посетено:
1077
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/27760-nachalo-na-skritite-bukvi-novite-mesta-za-chetene-v-grada