Проекти

Участие на Полския институт в София в Нощта на литературата 2018

Маргарита Хлебарова и Стефан Спасов четат откъси от поемата „Ножчето на професора" от Тадеуш Ружевич

Участие на Полския институт в София в Нощта на литературата 2018

 

◊ ПОКАНА

VII Нощ на литературата

Елате и чуйте как актьорите Маргарита Хлебарова и Стефан Спасов четат откъси от поемата „Ножчето на професора"

от полския автор Тадеуш Ружевич

(Издателство за поезия „Да", 2017, превод: Вера Деянова)

 

Кога:  9 май 2018 г., сряда, 18.00-22.00 ч.                                       

Къде: Галерия „Контраст", ул. „Цар Самуил" № 49

Организатори: Полски институт в София съвместно с Община София и EUNIC Cluster Bulgaria

 

Поемата „Ножчето на професора" е творба за времето и паметта и се разглежда като изключителен текст за холокоста. В българското издание на книгата е включен един допълнителен научен текст - „Миналото, приятелството. Две глоси към поемата Ножчето на професора на Тадеуш Ружевич" на Марчин Яворски и шест стихотворения на Тадеуш Ружевич от томовете „Чезнене" и „Последна свобода".

 

Тадеуш Ружевич (1921-2014) – поет, драматург, прозаик и сценарист, един от най-важните полски творци от края на ХХ и началото на ХХІ век. Автор на 47 сборници със стихове и поеми, шестнадесет прозаични творби, осемнадесет пиеси и единадесет филмови сценарии. Предтеча на авангарда в поезията и драмата, новатор, но със силни корени в наследената  романтична традиция, независим творец, самотник, убеден в мисията на човека на изкуството, разбирана като вътрешна концентрация, вслушване, етична чувствителност. Книгите му са преведени на 49 езика (в т.ч. английски, френски, немски, сърбохърватски, шведски, датски, фински и български), отличен с многобройни държавни и международни награди. 

Маргарита Хлебарова – театрална и филмова актриса, има редица роли в театъра, киното и телевизионни програми. Постановки с нейното участие: „Скакалци", „Златният телец", „Опасни игри", „Къде беше снощи" „Убийство в експреса", „Тенор под наем" и „Натрапникът".

Стефан Спасов – завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов", специалност „Актъорско майсторство за драматичен театър" и режисура при проф. Красимир Спасов. Има роли и участия в кино, тевизия и радио. По-важни роли в театъра: „Огънят на любовта", „Ритъм", „Гората", „Абсолвента", „Кой се страхува от Вирджиния Улф", „На чисто" и „Боси в парка".

 

Програма на Нощта на литературата:  www.noshtnaliteraturata.bg

Заповядайте!

 

Автор:
Полски институт
Публикация:
08.05.2018 г. 14:43
Посетено:
987
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/27660-uchastie-na-polskiya-institut-v-sofiya-v-noshtta-na-literaturata-2018