Проекти

Проект „Стената на надеждата“ в София

3-21 май 2018, Античен комплекс "Сердика“

Проект „Стената на надеждата“ в София

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 3 май стартира проект „Стената на надеждата“, част от „Културна програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“

Събитието ще се проведе в Античен комплекс "Сердика“, откъм северната страна на църквата „Св. Петка Самарджийска“ от 3 до 21 май.

Идеята на проекта е да изрази връзката между миналото и бъдещето на Европа чрез символа на керамичната тухла – този древен и съвременен, вечен строителен материал.  В близост до руините на древна Сердика, до един от най-древните европейски градове, ще бъде изградена грънчарска работилница в римски стил, където майстори – грънчари ще приготвят глинени тухлички. Гражданите и гостите на столицата ще бъдат приканвани да напишат върху прясната глина своите най-съкровени мечти, пожелания и надежди за бъдещето на нашия общ европейски дом. Тухличките ще бъдат поставяни върху пано, с картата на Европа, оформена като колаж от военни сцени, битки, разрушения и смърт. Замисълът на авторите е да се заличи една стара Европа, от векове раздирана от войни и човешки страдания.

Работилницата ще работи всеки ден от 11 до 17 часа.

На 12 май, събота, от 16 часа организаторите са подготвили съпътстващо събитие – възстановка на ритуал по учредяване на селище според римската традиция, трасировка на града с грома, както и слово за Сердика. Ще участват актьори от Сдружения за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“ и „Dux Anticae” с характерни за епохата костюми и декори.

Проект „Стената на надеждата“ се реализира с финансовата подкрепата на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура".

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
04.05.2018 г. 16:39
Етикети:
проектСофия
Стената на надеждата
Античен комплекс Сердика
Посетено:
1168
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/27653-proekt-stenata-na-nadezhdata-v-sofiya