Проекти

Проект „Обединени в изкуството“: Вечер на Румъния

05 май 2018 г., 19:00 ч., Сити Марк Арт Център

Проект „Обединени в изкуството“: Вечер на Румъния

 

◊ СЪБИТИЕТО

„Обединени в изкуството“
 
Вечер на Румъния
 
05 май 2018 г., 19:00 ч., Сити Марк Арт Център
 
Проектът на Сити Марк Арт Център „Обединени в изкуството“ представя нашата национална специфика и идентичност в европейските културни процеси. Продължителността на проекта, който получи подкрепа от Националния фонд „Култура“, е шест месеца и съвпада с периода на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз. Заложената в проекта културна програма е в три основни направления - литература, кино и музика и е в съзвучие със стратегията на нашето Европредседателство.
 
Проектът предвижда в шест вечери - от 28 февруари до 6 юни да подчертае мястото на България в Европа, както и постиженията, таланта, новаторските търсения и творчески идеи на българските творци - писатели, актьори, режисьори и музиканти в сътрудничество и диалог с колегите им от Европа.
 
Вход СВОБОДЕН
 
 
◊ ПРОГРАМА
 
"Литературни вечери” (19:00-20:00): Водещ - Светлозар Желев. Утвърден автор: Алек Попов  
Млад автор: Велина Минкова
 
Алек Попов – носител на почти всички големи литературни награди. Най-превежданият български съвременен автор. Заснетият филм по романа му „Мисия Лондон“ е един от най-успешните зрителски български филми. Той представя Велина Минкова.
 
Велина Минкова е родена през 1974 г. в София. Завършва Калифорнийския университет (UCLA) със специалност английски език и литература и профил творческо писане. През 2001 г. излиза сборник с нейни разкази на английски език, озаглавен „Red Shorts“ (“Червени къси панталони”) включващ разказът й „The Old Woman“ (“Старицата”), който печели литературната награда „Harry Kurnitz“. През 2014 г. е участник в българо-езичната група на созополския семинар по творческо писане към фондация “Елизабет Костова.” Първият й роман, “Доклад на зелената амеба за химическия молив” (ИК “Колибри”) излиза през 2015 г. и е представен на европейския фестивал на дебютните романисти в Будапеща. Нейни разкази са публикувани в „Литературен вестник“, „Литературен форум“ и в други литературни издания. Член е на Съюза на преводачите в България, през 2016 г. е резидент-преводач в издателството „Open Letter Books“ в САЩ. Велина живее в Париж, където преподава английски език, превежда художествена литература и работи върху сборник разкази на български език.

• Актьорска част: Актьори - студенти от класа на проф. Ивайло Христов от НАТФИЗ.
Ментор - проф. Веселина Раева

• „Музикални уравнения” (21:00-22:00): представени от Михаил Йосифов и гости - приятели от Румъния - „Балкански джаз тромпети”

Михаил Йосифов е преподавател по тромпет и импровизация в катедра „Поп и джаз изкуство“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, един от създателите на обединението на духови музиканти - Брас Асоциация. Той ще представи биг бенда на Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров" и своите гости в специалния формат по този проект - „Балкански джаз тромпети”

”От своята поява до сега джазът неизменно присъства в културния живот на Балканите. Неговият най-ярък глас, тромпетът, много добре интонира с горещия темперамент на хората от този регион. По тази причина през годините се е създала традиция, която дава на света брилянтни джаз-тромпетисти. В този концерт Михаил Йосифов ще представи четирима млади тромпетисти от България и Румъния, които с таланта и професионализма си дават ясен знак, че традицията има достойни продължители. В програмата ще бъдат изпълнени пиеси от предимно български и румънски джаз-композитори.”

Кино „ЕВРОПА” (20:00-21:00): Водещ - Катерина Ламбринова. Прожекции на късометражни игрални филми от Румъния и България.

Сянка на облак
Румъния, 30 мин., 2013
Режисьор: Раду Жуде
Сценарий: Раду Жуде, Флорин Лазареску
С участието на: Александру Дабия, Шербан Павлу, Михаела Сърбу, Олга Таисия Подару

В един зноен летен ден в Букурещ отец Флорин Флореску е повикан да чете молитва край умираща жена.
“Жалкият ми живот премина като дълбок сън, като сянка на облак, повяхна като цвете. И моите крайници започнаха да отслабват, да се кривят и да треперят в тялото ми. И злите ми дела надминават безбройните зрънца на морския пясък.“ (откъс от молитва)

Раду Жуде е румънски режисьор и сценарист. Завършва кинорежисура в Букурещ през 2003 г. През 2002 работи като асистент-режисьор на Коста Гаврас във филма му „Амин“, а през 2005 – на Кристи Пую в „Смъртта на г-н Лазареску“. Режисьор е на няколко късометражни филма, сред които The Tube with a Hat (2006) – най-успешният румънски късометражен филм на всички времена. Дебютният му пълнометражен филм „Най-щастливото момиче на света“ (2009) печели наградата CICAE на Берлинале, наградата на ФИПРЕССИ на София филм фест, наградата за най-добър сценарий на МКФ Букурещ и Фипресси наградата на IndieLisboa. Филмът беше избран в програмата ACID на фестивала в Кан. Възторжено приетата историческа драма „Аферим“ (2015), копродукция с България, имаше премиера на 65-ия МКФ Берлин, където беше отличена с наградата „Сребърна мечка“ за най-добър режисьор. „Сянка на облак“ е носител на наградата за най-добър късометражен филм на наградите Гопо в Румъния, 2014 г., най-добър късометражен филм на МКФ Трансилвания и на „Сърцето на Сараево“ за най-добър късометражен филм на МКФ Сараево 2013. Селектиран е за участие на Петнайсетдневката на режисьорите в Кан, МКФ Филаделфия, МКФ AFI Fest, IndieLisboa, МКФ Триест, МКФ Намюр, МКФ Ротердам, МКФ Вилнюс.

Нинел
Румъния, 26 мин., 2016
Режисьор: Константин Попеску
Сценарий: Алина Апосту, по идея на Калин Нетцер и Алина АпостуС участието на: Флорентина Тилеа, Пали Вексеи, Юлия Луманаре, Ирина Теодореску, Сергиу Костаке, Михай Константин

30-годишната Андреа решава да пътува до друг град за среща с човек, в когото се е влюбила по интернет. Тя приема поканата му и се отправя на пътешествие, въпреки че не знае нищо за него, нито дори как изглежда. Приятелите й се опитват да я убедят, че идеята не е толкова добра. Но тя вече е решила кое е най-доброто...

Фестивали: МКФ Триест, Трансилвания МКФ – Клуж, МКФ ANONIMUL

Константин Попеску е роден на 15 декември 1973 г. в Букурещ, Румъния. Работи като режисьор и сценарист, известен e с филмите „Портрет на воина като млад“ (2010), „Приказки от Златната епоха“ (2009) и Pororoca (2017).

Синът
България, 29 мин, 2015
Режисьор: Христо Симеонов
Сценарий: Христо Симеонов, Деян Енев
С участието на: Александър Емилов, Борислав Русев, Ивелина Стефанова

Джанго е 11-годишно момче, живеещо със семейството си в изоставен фургон близо до жп-линия. Всяка сутрин баща му скача на буферите на преминаващите товарни влакове, за да търси храна и работа в близкия град. Суровите уроци на бащата трябва да подготвят сина да се справя с трудностите в живота, който го очаква.

Награди: Голямата награда „Златна роза“ за късометражен филм – 33. ФБИФ „Златна роза“, Варна 2015; Гран при за късометражен филм – МКФ Котбус 2016; Festival del Cinema Invisibile, Лече, Италия 2016 – награда за най-добър филм и най-добър режисьор.

Христо Симеонов е роден през 1985 г. в Търговище. Автор е на няколко късометражни филма, показвани на различни международни фестивали. През 2013 г. завършва магистратура по кинорежисура в ЮЗУ „Неофит Рилски“. От 2009 г. сътрудничи с няколко фондации, работещи за правата на малцинствените групи у нас, режисира документални филми и множество социални клипове.

Автор:
Сити Марк Арт Център
Публикация:
02.05.2018 г. 16:48
Посетено:
1246
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/27644-proekt-obedineni-v-izkustvoto-vecher-na-rumaniya