Проекти

Кръгла маса за диалога между институциите и гражданите с увреждания организира ПУ „Паисий Хилендарски“

Част от първия по рода си в България научно-изследователски проект на млади учени „Сензорна етнография на града“

Кръгла маса за диалога между институциите и гражданите с увреждания организира ПУ „Паисий Хилендарски“

 

◊ СЪБИТИЕТО

Кръгла маса на тема „Институциите в “диалог” с граждани с увреждания” организира на 30 април Катедра „Етнология“ към Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Събитието е с начален час 11:00 ч. и ще се проведе в зала „КОМПАС“ в Ректората на ул. „Цар Асен“ №24.

Форумът ще повдигне дискусия относно достъпността и ролята на сетивата и сензорността във взаимодействието между институции и граждани със затруднения. Във фокуса на кръглата маса ще бъдат политиките, които се прилагат спрямо хора със зрителни затруднения и начините, по които сетивата могат да присъстват при работата с хора със зрителни затруднения. Една от важните цели на кръглата маса ще бъде обсъждане и формулиране на решения и предложения по темата. Ще бъдат представени за обсъждане различни артефакти, част от бъдеща сензорна изложба-инсталация, и добри примери за преодоляване на достъпността до градска среда на хора със затруднения.

Участници в кръглата маса ще бъдат експерти по културно наследство, експерти от Национален център за рехабилитация на слепи – Пловдив, представители на институции като ОИ „Старинен Пловдив“, Дирекция „Социално подпомагане“, представители на неправителствени организации, студенти и докторанти, граждани със затруднения и др.

Програмата на събитието включва откриване и представяне на проект на млади учени „Сензорна етнография на града“, дискусия на тема „Институции, сетива и артефакти“ и формулиране на решения, които ще бъдат взети по време на събитието.

Кръглата маса е част от първи по рода си в България научно-изследователски проект на млади учени „Сензорна етнография на града“ с международно партньорство, финансиран от отдел „Научна и приложна дейност“ към ПУ „Паисий Хилендарски“ с ръководител доц. д-р Меглена Златкова и членове на екипа д-р Надя Танева, д-р Анелия Авджиева и докторантите Мария Славчева,  Петя Петрова и Светослава Манчева.

Проектът изследва как сетивата и сензорността се използват в отношенията между институциите и хората със затруднения. Очаквани резултати са подробна информация за работата на институциите с хора със зрителни затруднения и възможни предложения за подобряване на комуникацията между тях. Проектът се осъществява в партньорство с Университет Лион 2, Франция, и Национален център за рехабилитация на слепи – Пловдив.

 

Автор: Организаторите
27.04.2018 г. 15:58
Посетено: 900
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/27584-kragla-masa-za-dialoga-mezhdu-institutsiite-i-grazhdanite-s-uvrezhdaniya-organizira-pu-paisiy-hilendarski