Проекти

„Видео Европа за всеки“ в публичното пространство на София

От 23 април до 31 май 2018 в подлеза пред сграда „Царевец“ на Орлов мост

„Видео Европа за всеки“ в публичното пространство на София

 

◊ СЪБИТИЕТО

Институтът за съвременно изкуство – София
представя

„Видео Европа за всеки“ – една изложба на разнообразието

в публичното пространство

Стартира на 23.04.2018 г. в 17.00 ч. и продължава до полунощ всеки ден до 31.05.2018 г. в подлеза пред сграда „Царевец“ на Орлов мост.

Проектът „Видео Европа за всеки“ е в полза на изкуството в софийския подлез. Представя поредица прожекции на видеотворби от водещи художници, родени и живеещи в различни европейски страни. В подлеза пред сграда „Царевец“ на Орлов мост, в специално подготвени пространства ви очакват изненади и провокации, красота и мисъл, политика и романтика, една различна и противоречива Европа, богата с истории, култури, индивиди, мнения...

Не се налага да си организирате специални срещи със съвременно изкуство, да посещавате определени места, нарочно да се подготвяте – то застава пред вас самò, идва до вас. Обърнете му внимание, отделете, макар и в крачка, малко време. Ще откриете, че е интересно, странно, поетично, атрактивно и предизвикателно... Ако сте привлечени или нещо е останало неясно – върнете се пак. Всеки от нас и всички ние сме публиката на съвременното изкуство!

Проектът се осъществява в контекста на Европредседателството на България и залага на нуждата не само да показваме нашето изкуство в Брюксел, но и да видим изкуството на нашите европейски съграждани тук.

Видеотворбите са подбрани след преговори с авторите и техни представители за необичайното място, където се показват. Програмата не е посветена на определена тема, а залага именно на различията, на разнообразието, от които се формира цялостта на Европа. Някои от видеата, направени още по времето, когато се надявахме, борихме и стараехме да станем членове на ЕС, са вече световна класика, признати са за образци на националните си арт сцени, и подчертават мащабните възможности на съвременното изкуство и неговите езици.

Автори на проекта са Яра Бубнова и Калин Серапионов. 

Проектът е продължение на „Клек-арт“, проект на ИСИ-София от 2007 г. – видеотворби на световни автори се прожектираха в софийско мазе в центъра, като любителите на съвременно изкуство можеха да го възприемат почти денонощно от тротоара през малко прозорче, подобно на популярните улични магазинчета.

Осъществява се с подкрепата на Програма „Култура – 2018“ на Столична община и със съдействието на „Егида – София“ ЕАД

Прожекциите са всеки ден от 17 до 24 часа, организирани в групи по 3 на седмица.

Тази седмица представяме:

• Анета Мона Киша и Луция Ткачова (Прага/Братислава) „Опитай пак. Сбъркай пак. Сбъркай по-добре.“, 7 мин. 57 сек. Със съдействието на авторките и Christine König Galerie.

• Кристина Лукас (Испания), „Пантон -500 - +2007“, 41 мин., 2007. Със съдействието на авторката.

• Чиприан Мурешан (Румъния), „Избери“, 45 сек., 2005. Със съдействието на автора.

 

Автор:
ИСИ - София
Публикация:
25.04.2018 г. 14:45
Посетено:
985
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/27570-video-evropa-za-vseki-v-publichnoto-prostranstvo-na-sofiya