Проекти

Публични презентации „Обединени в танца“

Студенти от Нов български университет, в сътрудничество с Mannakin Theatre and Dance, работят с деца-бежанци

Публични презентации „Обединени в танца“

 

◊ ПРОЕКТ "ОБЕДИНЕНИ В ТАНЦА"

„Обединени в танца“ е проект на Снежина Петрова от Нов български университет и Нейтън Котъм, артистичен директор на Mannakin Theatre and Dance. Това е спектакъл, който съчетава работата на студенти от Нов български университет в София с деца-бежанци от регистрационно-приемателния център в кв. „Овча купел“ към Държавната агенция за бежанци при Министерския съвет.

Проектът „Обединени в танца“, който ще бъде представен на 13 април 2018 г. от 15:00 часа в Галерия УниАрт, увеличава индивидуалните ползи, които децата и студентите ще получат от класовете по танци, като се стремят към дългосрочна интеграция на бежанците в западното общество. Членовете на различни групи се разбират взаимно, когато си сътрудничат за постигане на обща цел. Танцът за интеграция осигурява контекста на това сътрудничество, като инициира съвместно изпълнение, в което изпълнителите са деца на бежанци и млади студенти, а членовете на публиката са приятели и родители на всяка група. Интеграция на сцената, както и на публиката.

Нейтън Котъм е танцьор и хореограф, посветил се на приобщаването на хората от различни прослойки и култури към танцовото и театралното изкуство като изпълнители и зрители. След завършване на бакалавърска степен по социология, Нейтън придобива магистърска степен по Fine Art in Dance от Университета в Аризона. Участвал е в много балетни формации като Oakland Ballet, Bay Pointe Ballet, Northern Ballet Theatre и Сръбския национален балет в Белград.

Mannakin Theatre and Dance е компания за представяне и обучение, базирана в Сан Франциско, Калифорния. Снежина Петрова покани г-н Котъм да проведе серия от три сесии със студенти – актьори и танцьори от департамент „Театър“ в подготовка да се присъединят към децата-бежанци на сцената. Всяка сесия ще продължи три часа и ще се проведе в НБУ. По време на тези уроци г-н Котъм ще преподава клас по базов танц и ще развие хореография, която ще допълни това, което създава едновременно с децата в РПЦ – кв. „Овча купел“. Последните репетиции ще се провеждат заедно, а танцът-пърформанс който ще представят ще се бъде представен във вътрешното пространство на НБУ, разположено между I и II корпус и Галерия „УниАрт“.

Организатор на събитието е Нов български университет, департамент „Театър“, в партньорство с Държавна агенция за бежанците и Сдружение „Каритас – София“, а модератори ще бъдат доц. Снежина Петрова и доц. д-р Анна Пампулова.

Автор:
НБУ
Публикация:
11.04.2018 г. 15:34
Етикети:
Снежина ПетровапроектНов български университетНБУ
деца-бежанци
публична презентация
Mannakin Theatre and Dance
Нейтън Котъм
Обединени в танца
Посетено:
1081
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/27459-publichni-prezentatsii-obedineni-v-tantsa