Проекти

Близо 50 ученици от Северозапада ще развиват заедно умения за успех на “СЪбитието”

Събитието се организира от учители по програма “Заедно в час” за втори път и събира ученици и учители от 7 населени места от обл. Монтана и обл. Враца

Близо 50 ученици от Северозапада ще развиват заедно умения за успех на “СЪбитието”

 

◊ СЪБИТИЕТО

48 ученици и 11 учители от седем населени места от обл. Монтана и обл. Враца ще се включат във второто издание на “СЪбитието” между 23 и 25 март в с. Типченица, община Мездра, семеен хотел "Липите". Всички участници ще работят заедно за развиване на умения за успех и емоционална интелигентност през разнообразни дейности, работилници и презентации, подготвени от самите ученици. Инициативата е продължение на първото съвместно събитие, организирано от учители по програма "Заедно в час" от обл. Враца и обл. Монтана, през декември 2017 г. във врачанското село Очиндол.

Целта на събитията е да мотивират учениците​ от различни общности и населени места да работят заедно, да се подкрепят взаимно и да развиват важни умения и нагласи за бъдещето им професионално и личностно развитие.

В тридневното събитие в Типченица ще вземат участие два пъти повече ученици, отколкото в първото издание на инициативата. Те са ученици от втори до дванадесети клас от осем училища от населените места Враца, Лом, Козлодуй, Бутан, Хърлец, Търнава и Търнак.

“Радваме се, че въпреки краткото време между двете събития успяхме да привлечем не само двойно повече деца на различна възраст, но и нови съмишленици и партньори, с които заедно да работим за голямата промяна в региона. А тя тръгва от едни осъзнати, отговорни към своето развитие и към обществото ученици, които да вдъхновяват и хората около тях”, споделя един от организаторите на събитието - Мария Веласкес, учител по изобразително изкуство в ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, гр. Враца, и участник в програма “Заедно в час”.

“СЪбитието” се осъществява безплатно за всички ученици с подкрепата на Община Козлодуй и Община Бяла Слатина, АЕЦ “Козлодуй”, Дилян Петров, изпълнителен директор на "Радиоактивни отпадъци", Красен Кръстев от ПП ГЕРБ Бяла Слатина и участниците от Благотворителния коледен базар в ОУ "Св. св. Кирил и Методий", Враца. Организатори на инициативата са учителите по програма “Заедно в час” Мария Веласкес, Янко Морунов, Кристина Тодорова, Ралица Матеева, Невяна Теодосиева, Елеонора Ангелова, Румен Божинов, Боян Кацаров, Дияна Банкова с подкрепата на техните училища.

 

◊ "ЗАЕДНО В ЧАС" В СЕВЕРОЗАПАДА

В областите Монтана и Враца "Заедно в час" работи от септември 2016 г. Мисията на организацията е осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, независимо от населеното място, в което живее, училището, в което учи, етническия му произход и социално-икономическото положение на родителите. За тази цел организацията привлича и внимателно подбира мотивирани и опитни специалисти с високи постижения от различни сфери. В рамките на програма за професионално и лидерско развитие те получават целенасочено обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности в училища в цялата страна. В момента в двата региона Монтана и Враца преподават общо 12 учители в 9 училища. В цялата страна през учебната 2017/2018 г. участниците в програмата са близо от 160 и преподават в 12 региона на страната. Вече завършилите възпитаници са 163 души, мнозинството от които остават активно ангажирани в сферата на образованието и се развиват в различни кариерни пътеки – училищно лидерство, социално предприемачество, публични политики и др.

• До 25 март е активна кампания за кандидатстване за програмата, като всички желаещи да работят за успеха на учениците могат да научат подробности на интернет страницата на “Заедно в час” https://apply.zaednovchas.bg/.

• До 13 април всички училища, които имат желание за съвместна работа със Заедно в час могат да заявят това също през www.zaednovchas.bg.

"Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All.

Автор:
Фондация "Заедно в час"
Публикация:
22.03.2018 г. 16:38
Посетено:
1198
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/27349-blizo-50-uchenitsi-ot-severozapada-shte-razvivat-zaedno-umeniya-za-uspeh-na-sabitieto