Проекти

Серия от лекции за наука, изкуство и технологии започва в "Червената къща"

Първата лекция е на проф. Нева Кръстева и е на тема „Трите музики по Боеций и хармоничният модел на обществото”

Серия от лекции за наука, изкуство и технологии започва в "Червената къща"

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 22 март (четвъртък) от 18:30  „Червената къща” започва петата си серия от лекции в рамките на „Отворения университет”. Тя изследва връзката между наука, изкуство и технологии и е организирана съвместно с Фондация за изследвания в областта на науката & изкуството Rе:.

Първото събитие от серията е с лектор проф. Нева Кръстева и се нарича „Трите музики по Боеций и хармоничният модел на обществото”. Лекцията се основава на античното понятие за музиката като порядък и число, но и като етическо понятие и модел на обществото, така че дори нововъведения като добавянето на допълнителни струни на китарата крият опасност от неблагородни и сложни явления в установения ред.

Боеций в De institutione musica говори за трите музики: musica mundana, humana и instrumentalis, които резонират в термините на философията до наши дни в трудовете на Лайбниц, Шопенхауер, Вагнер, Ницше, Скрябин, Щайнер, Хиндемит... Всички музикални термини, като modus, tonos, tropus, armonia modulatio, corda, nervus, vox, sonus и т.н., са наследство от орфическата и питагорейската традиция. Те наследяват убеждението в Законите на Платон за необходимоста от „хоровете на различните възрасти" като разумната основа на хармоничното общество.

 

Вход: 5 лв. Входът за журналисти е свободен, но молим за предварителна резервация.

За повече информация и резервации:  Полина Славчева, 0882 532 565, polina.slavcheva@gmail.com

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕКТОРА

Проф. Нева Кръстева е органист, музиколог и композитор, професор по контрапункт, фуга и орган в НМА „Панчо Владигеров", София. Завършва Московската държавна консерватория с музикознание при проф. Ю. Холопов и орган при проф. Л. Ройзман. Специализира орган в Прага и Цюрих при проф. И. Рейнбергер. От 1973 г. е преподавател в НМА „П. Владигеров". Организира първия клас по орган в България през 1978 г. в Националната музикална академия и в НБУ. Професор е по контрапункт и фуга от 1994 г.

През 1978 г. проф. Кръстева посещава майсторски клас по композиция в Полша при Лютославски, където представя своите „Хетерофонни миниатюри за орган" (1974 г.). Член е на Баховото общество в Лайпциг. От 1974 г. има активна концертна дейност като органист в България, Европа и някои азиатски страни и САЩ. Два пъти е изпълнявала интеграл на Баховите органни произведения в София. Има записи за БНР и БНТ и CD Musica slavica със славянска музика за орган.

Проф. Нева Кръстева е автор на вокално-инструментални произведения с орган; творби за орган; камерна вокално-инструментална музика; хорова музика и др. Пише музикално-теоретични изследвания и студии, по-голямата част от които са събрани в „Музикално-теоретични изследвания" в три тома.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ОТВОРЕНИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Oтвореният университет е серия от открити лекции и дискусии на актуални теми за всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят. Сред темите на Университета досега са били „Нови култури“, „Образованието – от АБВ до 2.0“, „Съвременна литература“ и „Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката".

Събитията в рамките на петата тема на университета са част от серия публични лекции и дискусии Rе:, организирани пo проект „заЕДНО" от Фондация за изследвания в областта на науката & изкуството Re:. Лекциите са представени от изявени български и световно утвърдени професионалисти. Повече за фондацията можете да прочетете тук: http://www.refoundation.net/

 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
21.03.2018 г. 17:19
Посетено:
942
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/27341-seriya-ot-lektsii-za-nauka-izkustvo-i-tehnologii-zapochva-v-chervenata-kashta