Проекти

Моментна композиция: импровизационен уъркшоп с легендарния Марк Томкинс

За професионални танцьори и изпълнители, краен срок за кандидатстване: 25 март 2018

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

„Teachback / Без дистанция" – образователна платформа за танцови практики и теории в рамките на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик" 2018

обявява покана за участие в уъркшоп

21-22 април 2018, София

Моментна композиция
С легендарния Марк Томкинс (САЩ/ Франция)

Когато импровизира, всеки изпълнител работи едновременно на много и различни нива на възприятие: той слуша, гледа, усеща, действа, реагира на случващото се със самия него и на своите партньори. Изкуството на моментната композиция се основава на способността на всеки изпълнител да бъде непрекъснато отворен към изобилието от вътрешни и външни импулси и да получава, обработва и предлага материал в един непрекъснат поток на обратна връзка спрямо случващото се. Как да се намира мярата, как да задържаме активно вниманието, как да правим нищо и все пак да действаме? Ще се занимаваме с тези въпроси в серия от импровизационни игри и партитури, които изследват и развиват усещанията и възприятията – допир, гледане, слушане, работа с тежестта. За да обострим вътрешната си и външна концентрация, ще работим с понятия като пренасяне, освобождаване, симултанно време, активен/пасивен, център/подкрепа и ще разглеждаме ролите на изпълнителя, свидетеля и зрителя.

Марк Томкинс е американски танцьор, хореограф, певец и преподавател. През 1973 г. се премества във Франция и там открива танца посредством Хари Шепард. През 1975 г. прави първите си солà и работи заедно с американските икони на контактната импровизация Стив Пакстън и Лиза Нелсън. През 1983 г. основава компанията I.D.A. Той създава много солà, групови представления, концерти и импровизации. Интересът на Марк Томкинс към преливанията между високата и ниска култура и забавление стои в основата на отличаващия му се стил. Неговите спектакли често са вдъхновени от различни популярни форми като кабарето, мюзикхола, мюзикъла и бурлеската. Смесването на танц, музика, пеене, текст и видео в това, което нарича неопределени представления-обекти, се превръща в негов почерк. Същевременно в страстта си към импровизацията и моментните композиции, той си сътрудничи с различни артисти. Неговите преподавателски класове са известни по цял свят. През 2008 г. Марк Томкинс получава престижната SACD Choreography Prize (наградата за хореография на Обществото на театралните автори и композитори) за цялостно творчество.

Участие:

Уъркшопът е предназначен за професионални танцьори и изпълнители.

За да заявите своето желание за участие, ви молим да ни изпратите творческа биография (на български или английски език) на dramaturgies.new@gmail.com .

Краен срок за кандидатстване: 25 март 2018

Такса участие: 30 лв. (50% намаление за студенти)

Участниците в уъркшопа ще могат да ползват билети на преференциална цена за представленията от артистичната програма на XI Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик".

 

* * *

 

Платформа „Teachback / Без дистанция" в рамките на 11. Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик" (20-30 април 2018) e част от проекта Life Long Burning, организиран от Локомотива и Номад Денс Академи България като представители на мрежата Номадска танцова академия, с подкрепата на Програма „Култура" на Европейския съюз, Програма „Култура" на Столична община и Министерство на културата.

Автор:
Организаторите
Публикация:
20.03.2018 г. 14:56
Етикети:
покана за участиеуъркшоп
Моментна композиция
Марк Томкинс
Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс Антистатик
Платформа Teachback / Без дистанция
Посетено:
793
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/27333-momentna-kompozitsiya-improvizatsionen-uarkshop-s-legendarniya-mark-tomkins