Проекти

С 1 милион лева годишно Творческа Европа МЕДИА подкрепя БГ кино

30 филма на „София филм фест” са финансирани от програмата и сега се решава как да се разпределят парите след 2020 г.

С 1 милион лева годишно Творческа Европа МЕДИА подкрепя БГ кино

Кадър от филма „Радиограмофон” на Рузие Хасанова, подкрепен от Творческа Европа МЕДИА

 

През 2017 г. по линия на програмата на ЕС - Творческа Европа МЕДИА е подкрепила български проекти в областта на киноиндустрията на стойност 1 135 416 лв., съобщи Камен Балкански, шеф на българското бюро на програмата по време на XXII София филм фест. Той добави, че откакто от 14 години България е член на Творческа Европа МЕДИА в страната влизат средно по 1 млн. лв. за копродукции, разпространение на филми, образователни програми, продуцентство и развитие на видеоигри. Г-н Балкански призова всички, които са заинтересовани за подобряване на аудиовизуалния и културния сектор да дадат своите предложения, тъй като в момента тече дискусия за изготвяне на програмата за новия програмен период след 2020 г. Желаещите могат да го направят на адрес: https://ec.europa.eu/info/consultations/public-consultation.

От 1991 година Творческа Европа МЕДИА инвестира в идеята за един по-мощен европейски аудиовизуален сектор (кино, телевизия и видеоигри), подчертаващ уникалността на европейското културно многообразие.

30 филма на тазгодишния София филм фест са подкрепени от Творческа Европа МЕДИА. Между тях са българските „3/4” на Илиян Метев, „Радиограмофон” на Рузие Хасанова, копродукциите с българско участие „Не ме докосвай”, „Уестърн” и „Синът на София”. От 13 години МЕДИЯ е партньор със "София Мийтингс" - пазарът за копродукции и за незавършени филми.

През следващите няколко години по екраните ще излязат няколко български заглавия, селектирани проекти на "София мийтингс", като "Ирина" на Надежда Косева, "Прасето" на Драгомир Шолев, "Сестри" на Светла Цоцоркова, "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов, както и "Полицейски патрулки" на Стефан Командарев, "Азис" на Димитър Гочев, "Добрият шофьор" на Тонислав Христов и "Да бягаш" на Любомир Бакчев.

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
18.03.2018 г. 13:26
Етикети:
филмибългарско кинопроектпрограма
Творческа Европа МЕДИА
Посетено:
1703
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/27322-s-1-milion-leva-godishno-tvorcheska-evropa-media-podkrepya-bg-kino