Проекти

Започват „Дни на медийната грамотност"

6 февруари - 17 март 2018

◊ СЪБИТИЕТО

Във връзка с отбелязването на 6 февруари 2018 г. на международния Ден за безопасен интернет, коалиция от 14 организации обявява Национална кампания „Дни на медийната грамотност". За гарантиране на безопасността на децата в дигиталната ера ключово значение има развиването от най-ранна възраст на дигитално-медийна грамотност и умения у децата.

Тази цел обедини 14 организации в Коалиция за медийна грамотност. Те са подготвили различни кампании и инициативи в рамките на „Дни на медийната грамотност", които ще продължат от 6 февруари до 17 март.

В Деня за безопасен интернет ще бъде обявено началото на Национална кампания в училищата. За целта училищата ще разполагат с кратки презентации и планове за интерактивни занятия с учениците от всички възрастови групи по темите за критичното мислене, търсенето, оценката и създаването на съдържание, безопасното ползване на интернет.

На 6 февруари ще бъде даден и старт на Национален ученически конкурс за създаване на медийно съдържание – видео, аудио или текстово, организиран от Фондация „Гласът на децата". Най-добрите материали ще бъдат публикувани на младежката медийна платформа Teenstation.net, а училището, чиито ученици са класирани на първо място, ще бъде подпомогнато да изгради свой медиен център.

Фондация „Дигитални деца" стартира 6-месечна програма „Училище с отворен код", в рамките на която ще бъдат организирани обучения за учители и ученици в десетки училища в страната.

В рамките на „Дните на медийна грамотност" Държавната агенция за закрила на детето и Детският съвет към ДАЗД, с подкрепата на БНТ, ГДБОП и ИТ компанията Булбера, ще организират срещи-дискусии с родители и деца в 15 области на страната по въпросите на онлайн безопасността.

Заключителното събитие на „Дните на медийната грамотност" ще бъде Национален родителски форум на 17 март с участието на над 250 родители, организиран съвместно от Теленор България, онлайн медията „Майко мила" и Центъра за безопасен интернет. Експерти ще представят важни теми, касаещи сигурността на децата в интернет, и ще се проведе публична дискусия, в рамките на която ще бъдат дадени отговори на тревожещите родителите въпроси за безопасността на децата им в дигиталното пространство.

Коалицията за развитие на медийната грамотност на българските деца обединява организации, работещи в областта на образованието, медиите и гражданското общество: Център за култура и дебат „Червената къща", Институт за прогресивно образование, Център за приобщаващо образование, Асоциация на европейските журналисти в България, "Заедно в час", Национална мрежа за децата, Национален център за безопасен интернет в лицето на Фондация „Приложни изследвания и комуникации" и Асоциация „Родители", Образование България 2030, Фондация „Гласът на децата". Обедини ни нашата загриженост за липсата подготовка на децата да се ориентират в съвременната дигитално-медийна и социална среда и да се справят с рисковете, които тя крие.

 

* Дефиниция за медийна грамотност: Способност да се намира, преценява, използва и произвежда правдива информация в изобилието от медийни и дигитални източници и умения за ефективно и конструктивно взаимодействие с други хора в онлайн среда.

* * *

За контакти:

Кристина Христова, Център за култура и дебат „Червената къща": тел: 0899817659, email: khristova@redhouse-sofia.org

Емил Джасим: Асоциация „Родители": тел.: 0882 531 961, email: emil.jassim@roditeli.org

Коалиция за медийна грамотност - http://gramoten.li/

Национален център за безопасен интернет - https://www.safenet.bg/

 

 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
06.02.2018 г. 18:02