Проекти

Людмила Филипова постави началото на „Лаборатория Антарктика“

Високотехнологичният българо-португалски проект цели стотици деца да опознаят ледения континент без да напускат България

Людмила Филипова постави началото на „Лаборатория Антарктика“

 

На 26 януари 2018 г. в лабораторията на софийското училище „Св. Георги“ беше представен международният проект „Лаборатория Антарктика“. Проектът стартира на 28 януари, когато двама от неговите създатели – писателката Людмила Филипова, представител на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, и португалският учен Нуно Пирейра от Университета в Бежа – ще поемат към Антарктида заедно с последната за сезона група от 26-ата Българска антарктическа експедиция. Проектът е единствен по рода си в световен мащаб и е подкрепен от Българския антарктически институт, благодарение на което ще може да се реализира на територията на Българската антарктическа база.

Целта на „Лаборатория Антарктика“ и на компания „Роботика“ е да се подпомогне обучението на учители от български училища, така че стотици български деца да имат възможност да осъществяват физични експерименти на Антарктида, без да напускат границите на родината. Как е възможно това?

Екипът на проекта ще отнесе на ледения континент 8 робота, дарени по програмата им от компания Makeblock. Роботите, снабдени с няколко сензора, както и с десет специално конструирани хардуерно-сензорни комплекта, ще измерват и записват ежедневно в продължение на месец множество физични параметри от Антарктида. Наред с това екипът ще направи 3D документален филм, който чрез очила за виртуална реалност ще пренася зрителите директно на ледения континент. В края на март, когато учените се завърнат от експедицията, цялата апаратура ще бъде дарена на три пилотно избрани български училища: „Св. Георги“, 1-во СУ „Пенчо Славейков“ и 49-о ОУ „Бенито Хуарес“, както и на 2 португалски училища. Идеята на организаторите е броят на училищата да нараства с всяка следваща година.

Освен представители на трите учебни заведения, които ще бъдат включени в „Лаборатория Антарктика“, на срещата присъстваха още Людмила Филипова и Нуро Пирейра, Веселин Русинов и Емануел Янкулов от компания „Роботика“ и Драгомир Матеев от Българския антарктически институт.

Автор:
Изд. Ентусиаст
Публикация:
28.01.2018 г. 16:29
Етикети:
международен проектпроектЛюдмила ФилиповаИздателство Ентусиаст
Емануел Янкулов
Веселин Русинов
Нуно ПирейраДрагомир Матеев
Лаборатория Антарктика
Посетено:
945
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/27061-lyudmila-filipova-postavi-nachaloto-na-laboratoriya-antarktika