Проекти

Ефективното учене - доказаните от науката успешни техники и принципи

Презентация и дискусия на 25 януари от 19 часа в Център за култура и дебат "Червената къща"

Ефективното учене - доказаните от науката успешни техники и принципи

 

◊ СЪБИТИЕТО

Клуб "Смисъл" и "Докторантски чай" организират второто издание на презентацията и дискусията, посветени на ефективното учене

25 януари, четвъртък, 19:00-22:00,

София, Център за култура и дебат "Червената къща"

Как да оползотворим времето, което заделяме за научаване на нещо, така че да го разберем в дълбочина, да можем да го прилагаме на практика в нови ситуации и да го запомним за достатъчно дълго време? Препоръките, които ще чуете, не са на някое гуру или педагогическа секта, а на световната научна общност. Затова сред тях няма да откриете някаква дълбока тайна, която да ви придаде магически способности за учене. Но за сметка на това ще добиете обзорна представа за това, кое работи и кое не, при какви условия, по какви причини и на база на кои изследвания.

След представянето на техниките ще направим дискусия, в която заедно ще потърсим отговорите на въпросите:

  • Как можем да учим и преподаваме ефективно в рамките на българското образование или в домашни условия?
  • Какви са трудностите и ограниченията, поради които ефективното учене е изключение, а не масова практика?
  • Какви са Вашите препоръки за ефективно учене и към кой от принципите спадат те?

Тъй като регистрациите за събитието вече са изчерпани, ще можете да го гледате и коментирате на живо само от страницата на клуб "Смисъл" - https://www.facebook.com/klubsmisal/posts/ или на запис във Facebook или YouTube - https://www.youtube.com/channel/UC9ImqmHMwTZqdljvYTVRDoA .

Препоръките са синтезирани в магистърската теза на Живко Чобанов, защитена през август 2017 пред професори на иновативния университет Minerva Schools at KGI, САЩ, както и пред д-р YJ Kim от Teaching Systems Lab на MIT, САЩ. Най-важното от нея можете да прочетете преди или след събитието на адрес https://liternet.bg/projects/learning/frameworks/1 .

Магистърската теза е на тема "Evaluating​ ​the Application of Effective Learning Techniques in Digital Tools for Self-directed Learners" (Оценка на приложени техники за ефективно учене в дигитални инструменти за самообучение) като част от магистърската програма “MSc Applied Analysis and Decision Making” на университета Minerva Schools at KGI, САЩ. Макар последната да не е с педагогическа насоченост, самият университет, основан от милионера Бен Нелсън през 2014 г., е създаден с идеята да остави традициите в миналото, като напълно трансформира висшето образование, подчинявайки го на принципите и техниките за ефективно учене. Учебната му програма и методиката на обучение е изготвена от проф. Стивън Кослин - един от водещите специалисти по ефективно учене, бивш декан на Факултета по социални науки в Харвард.

Събитието се провежда в рамките на инициативата „Гражданските седенки" по проект „Проверка на реалността” на Центъра за култура и дебат „Червената къща”, подкрепен от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България" или нейните партньори.

Автор:
Организаторите
Публикация:
22.01.2018 г. 17:22
Етикети:
Посетено:
1705
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/27023-efektivnoto-uchene-dokazanite-ot-naukata-uspeshni-tehniki-i-printsipi