Проекти

Кръгла маса на тема "Киното и артистичното образование в училище"

Част от годишния семинар на европейската програма CinEd

Кръгла маса на тема "Киното и артистичното образование в училище"

 

◊ ПОКАНА

На 17 януари 2018 Г. във Френския институт в София ще се проведе кръгла маса на тема „Киното и артистичното образование в училище. Ситуации, проблеми и перспективи в България и Европа“. Тя е част от годишния семинар на европейската програма CinEd.

Експерти, учители и професионалисти в областта на киното ще се срещнат, за да обменят опит, да коментират добри практики и да научат нещо повече за европейските културни политики в тази област, и как могат да се адаптират у нас. Опит ще споделят  учителите Даниел Симеонов и Силвия  Марушкина, един от най-успешните ни съвременни режисьори Петър Вълчанов - създател на филма „Урок“, зам.-министърът на културата Румен Димитров, директорът на офис „Медия“ към бюро „Творческа Европа“ Камен Балкански.  Кръглата маса ще бъде открита от посланика на Франция Ерик Льобедел.

В някои държави въвеждането на киното в учебната програма вече се превръща в национален приоритет така, както е във Франция. Пример за това са Португалия и Финландия, все повече Румъния, където тамошният филмов център вече финансира проекта. Киното влиза в учебната програма на все повече страни и голяма заслуга за това има многоезичната онлайн платформа CinEd. Тя предлага колекция от филми за деца и младежи от 6 до 19-годишна възраст и  педагогически материали за ползване  от  учители в практиката и подходите им към учениците. Над 1000 учители от 30 града на 8 европейски държави вече са въведени в педагогиката на CinEd. 

„Вече над 2500 български ученици са посетили прожекциите на качествено европейско кино и са участвали в дискусии и допълнителни дейности според възрастта си. Над 50 са обучените учители“ – казват експертите Ралица Асенова и Василена Баджарова, които са моторът на програмата у нас.

2018 г. В платформата ще бъдат качени 3 нови филма със съответните педагогически и методически материали към тях. Очаква се броят на организираните до момента 500 прожекции в различните страни да нарасне двойно и емоцията на киното да влезе в още повече класни стаи.

 

Повече информация и записване за участие – https://www.facebook.com/events/367138873754835/

 

 

Автор:
Елеонора Стайкова
Публикация:
08.01.2018 г. 16:30
Посетено:
984
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/26936-kragla-masa-na-tema-kinoto-i-artistichnoto-obrazovanie-v-uchilishte