Проекти

Серия от лекции за генното модифициране, изкуствения интелект и синтетичната биология

Част от Отворения университет на Център за култура и дебат "Червената къща"

Серия от лекции за генното модифициране, изкуствения интелект и синтетичната биология

 

◊ ПОКАНА

От 4 до 10 януари в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов" ще се проведе серия от събития, посветени на промените в съвременните общества вследствие на бързото интегриране на технологиите и науките. Те са част от „Отворен университет" на Червената къща и са под надслов „Проектиране на бъдещето: въпросът за технонауката". Организатор е лабораторията за експериментални изкуства sybmbiomatter. Събитията са с вход свободен.

Технонауката променя изцяло познатите ни сфери на живот и екология и води до т. нар. епоха на антропоцена. Терминът „антропоцен" разпознава човека като основна причина за трансформацията на планетата, наблюдавана през последните 50 години. Ние не просто предизвикваме глобалното затопляне или шестото масово изчезване на видовете, а осъзнаваме това. За нашата епоха бъдещето вече не е нещо неизвестно, а нещо, което създаваме с пълно съзнание за последствията. Какво е бъдещето, което ще изградим?

Лекциите и дебатът са разделени на четири основни теми: 1) Проектиране на земята: антропоценът; 2) Проектиране на съзнанието: изкуственият интелект; 3) Проектиране на живота: синтетичната биология и отвореният биокод; и 4) Проектиране на човека: CRISPR-CAS9 и самомоделирането на гените.

Събитията търсят отговори на въпроси, като: Как можем да мислим бъдещето, когато изглежда, че не ни е останало такова? Какво е интелектът и как се различава той от съзнанието? Как можем да проектираме изкуствен интелект, превъзхождащ човешкия, така че в бъдеще той да не се окаже разрушителен за нас? Какво означава да се модифицират гени с помощта на CRISPR и бихме ли могли чрез генно модифициране да се подготвим за евентуални драстични промени в природата, предизвикани от самите нас? Подробна информация за събитията ще намерите във връзките по-горе.

За повече информация: Невена Иванова, 0888 306 128.

За резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail office@redhouse-sofia.org. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.

 

Повече за Отворения университет:
Започналият през 2016 „Отворен университет" на Червената къща е серия от открити лекции, насочени към всички, които искат да разширят познанията си за съвременния свят и които смятат споделянето на знание за вълнуващо изживяване. „Отвореният университет" е част от проект „Проверка на реалността", изпълняван с подкрепата на фондация „Америка за България". Изявленията и мненията, изразени по време на събитието, не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България" или нейните партньори.

Повече за symbiomatter:
Лабораторията за експериментални изкуства symbiomatter предлага платформа за диалог, обмен и сътрудничество между художници, музиканти, архитекти, дизайнери, учени, инженери и политици, които биха искали да експериментират с най-новите био-, нано- и дигитални технологии и творчески да се ангажират с технонауките и тяхното въздействие върху културата и обществото.

Учредителният президент на symbiomatter Невена Иванова има докторат по философия на технологиите от Токийския университет в Япония. Тя е преподавала техноетични изкуства, критическа теория и дигитална естетика в университети в Хонг Конг и Шанхай (Китай). Също така е курирала международни изложби за медийно изкуство в Хонг Конг и Ню Йорк. Понастоящем Невена е асистент в Института за изследване на обществата и знанието към БАН, където се фокусира върху философията на отворения биокод, колективното въображение и биоизкуството.

Съоснователите и членове на борда на symbiomatter доц. Георги Милошев и доц. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология към БАН са утвърдени български учени, участници в множество национални и международни проекти с научна, социална и популяризаторска насоченост. Те имат неоспорим принос в сферата на молекулярната биология, генетиката, епигенетиката и медицината.

Съоснователят и член на борда на symbiomatter Рене Беекман е международно признат художник, дизайнер и педагог, който работи с интерактивни медии и дигитални технологии. Рене Беекман е съосновател на програмата за дигитално изкуство в Националната художествена академия, София. Той е също така съосновател на Реактив (reaktiv.bg) и съорганизатор на Dorkbot Sofia (dorkbot.org/dorkbotsofia), Игнайт София (igniteshow.com/sofia) и xfilm festival (xfilmfestival.net). Куратор е на първите две издания на Da Fest (www.da-fest.bg).

 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
03.01.2018 г. 15:06
Посетено:
1348
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/26916-seriya-ot-lektsii-za-gennoto-modifitsirane-izkustveniya-intelekt-i-sintetichnata-biologiya