Проекти

Пърформансът Low Cost показва националния ни образ през очите на туриста

19, 20 и 21 декември в Център за култура и дебат "Червената къща"

Пърформансът Low Cost показва националния ни образ през очите на туриста

 

◊ ПОКАНА

Какъв образ създаваме на България като туристическа дестинация и как рикушира той върху самите нас? Каква маска поставяме пред света и какво лице стои под нея? Това са само някои от въпросите, които вълнуват екипа на документалния спектакъл Low Cost на младия режисьор Стефан Прохоров. Представлението е в необичаен формат: театър-разходка. Зрителят се превръща в турист и пътува през всички пространства на Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”. Във всяко помещение публиката участва в различни изживявания на туриста в страната: избира между брошури на реално предлагани безплатни обиколки из София, слуша разкази за историята ни с елементи на политическа некоректност, пътува назад във времето към социализма, дегустира типични български продукти и дори купонясва в Слънчев бряг.

България е известна като нискобюджетна дестинация – оттам идва и идеята за заглавието на представлението – Low Cost. Двама души от екипа имат опит като екскурзоводи. На този опит, както и на проучвания, документи и интервюта, е базиран целият документален пърформанс.

Представлението ще се играе пет пъти на 19, 20 и 21 декември във всички зали на Червената къща. Подробности за билетите и часовете ще намерите по-долу.

 

◊  ПОВЕЧЕ ЗА "LOW COST"

Low Cost спечели финансиране от „Малък АРТ ДОК грант“ на платформата за документално изкуство В/ХОД. В журито за наградата бяха писателят Георги Господинов, журналистите Диана Иванова и Светослав Тодоров, както и съоснователят на Червената къща Десислава Гаврилова и театралният режисьор Неда Соколовска. В/ХОД за втора поредна година предлага финансиране на творчески екипи с идеи за представления на социални теми.

Екипът на Low Cost се състои от хора с опит в различни аспекти на документалния, сетивния и интерактивния театър. Всички те са сътрудничили в проекти от сроден характер, но за първи път се изправят пред начинание с подобен мащаб. Опитът им като независими артисти в различни международни проекти (САЩ, Китай, Испания, Унгария, Дания и др.) е една от причините да потърсят в темата за туризма симптоми на проблема за националната идентичност и нейното представяне в XXI век.

Освен с финансовата подкрепа на В/ХОД и програмата „Малък АРТ ДОК грант“, Low Cost се осъществява благодарение на сдружение „Три шест пет”, Sofia Event House, туристическа агенция V Travel и ресторанти „Хаджидрагановите изби“ и „Хаджидрагановите къщи“.

Вход: 12/10 лв.

LOW COST

документално-сетивен пърформанс

от и със: Стефан Прохоров, Мартина Новакова, Кети Маринова, Георги Атанасов и Василия Дребова

 

Билети можете да закупите на касата на Червената къща всеки работен ден между 9:00 и 21:00, както и онлайн на следните връзки:

19 декември, 19:00 часа ; 20 декември,  18:00 часа20 декември, 20:00 часа

21 декември, 18:00 часа21 декември, 20:00 часа

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail office@redhouse-sofia.org. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.

Повече информация за проекта: https://www.facebook.com/LOWCOST

Повече информация за В/ХОД: https://www.facebook.com/%D0%92%D0%A5%D0%9E%D0%94-1601475736834942/

 

◊ ЗА РЕЖИСЬОРА

Стефан Прохоров е драматург и театрален режисьор. През 2016 г. завършва специалност „Режисура за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ с ръководител проф. Снежина Танковска.

Пиесата му „Правилата на играта“ е наградена на конкурса „Млада драма – млад театър“ към фестивала „Панаир на младите“ през 2011 г., а през 2012 г. е включена в репертоара на Младежки театър „Николай Бинев“. Пиесата му „Братята, това е“ му носи номинация за наградата „Стоян Камбарев“ и с нея той участва на международния фестивал за съвременна европейска драматургия „Interplay” през 2012 г. През 2016 г. реализира и пиесата си „Кръгът“ в Общински театър „Любомир Кабакчиев“, а през януари 2017 г. поставя и следващата си пиеса – „Сервантес, Шекспир и Антон“ в съавторство с Мартина Новакова,  която е копродукция на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ и Институт „Сервантес”.

Паралелно с обучението си, Стефан Прохоров реализира и следните независими театрални проекти като режисьор: „Червена пролет“ – политически пърформанс по текстове на Карл Маркс, Фридрих Енгелс, Веселин Андреев и др. на фестивала „Малък сезон“ в ТР „Сфумато“, 2013 г., „Среща за сън“ – експериментален физически пърформанс по документално обработвани сънища, РКИЦ, участие на „Панаир на младите“, 2014 г.

На 25.10.2016 г. се състоя премиерата и на дипломния му спектакъл „Нищото, Дивата мравка, Адам и Ева“ от Малина Пшешлуга в ДКТ Стара Загора. През април 2017 г., в съавторство с хореографа Стефани Ханджийска и композитора Георги Атанасов – Minstrel, реализира и one on one пърформанса „Опаковки“ в Галерия „Zelena”, София, където той продължава да се играе.

Участвал е в различни международни ателиета и театрални проекти като изпълнител, режисьор и асистент-режисьор. Работил е с трупите Terre Moto (Испания), Mundo Razoavel (Португалия), Non-Private Theatre (Унгария), Carte Blanche (Дания). Изучавал е основи на Пекинската опера, Театъра на Бялата маска и др. В Академичната 2016/2017 г. е гост-преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Участва и в паралелни проекти: съинициатор е на образователния проект „Преводач22: парадоксите на театралния превод“ в партньорство с Културен център към СУ „Климент Охридски“, СУ „Климент Охридски“, посолството на Кралство Испания и др.; лектор е в програмата на Културен център към СУ „Историята на испанската литература, разказана от киното“ и др. Публикувал е литературни и журналистически текстове в Литературен вестник, Портал „Култура“ и други печатни и електронни медии.

Участвал е в журитата на редица международни филмови фестивали – Венециански филмов фестивал, 2014 г., Международен фестивал на любовния филм, Монс, 2014 г., Международен фестивал на аудиовизуалните продукции, Биариц, 2010 г. Част е и от журито на Международния студентски театрален фестивал Encounters, Бърно, 2016 г . Има практика и като преводач за Sofia Film Fest, So!Independent и др.

 

 

Автор: Център за култура и дебат "Червената къща"
14.12.2017 г. 18:21
Посетено: 901
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/26868-parformansat-low-cost-pokazva-natsionalniya-ni-obraz-prez-ochite-na-turista