Проекти

Дискусия за свободата на словото отбелязва Международния ден на човешките права

На 13 декември от 18:30 в София и на 15 декември от 16:30 в Пловдив

Дискусия за свободата на словото отбелязва Международния ден на човешките права

 

◊ ПОКАНА

Двама хирурзи – един от София и един от Кайро – посягат към журналистическото перо, за да предизвикат властта, а ответните реакции не закъсняват. Допустима ли е аналогията между властовия и престъпния натиск? За отговор на този не толкова прост въпрос ви каним на 13 декември от 18:30 в София и на 15 декември от 16:30 в Пловдив на дискусия и прожекция на документалния филм „Кодош с гиганти” (Tickling Giants, 2016, САЩ).

„Кодош с гиганти”  разказва за египетския хирург Басем Юсеф. По време на Арабската пролет той става водещ на сатирично телевизионно шоу. Закача се с Мубарак, с Мюсюлмански братя, с главния прокурор, а успехите и нещастията му изглеждат силно зависими от лидерите в Египет. Гост на дискусията на 13 декември в София ще бъде българският колега на Юсеф д-р Георги Езекиев, хирург и издател на „Зов нюз”, който заедно с главната редакторка на „Зов нюз” Мария Димитрова получи заплахи за живота си заради журналистическо разследване. В дискусията в София ще участва и Руслан Трад, блогър и журналист, фокусиран върху Близкия Изток и Северна Африка, съосновател на българската редакция на Global Voices и основател на Форума за арабска култура.

Гости на събитието в Пловдив ще бъдат Иво Дернев („Под тепето"), Виктор Янков (Радио „Пловдив" и Пловдив „Нощ“) и адв. Мария Шаркова (медицинско право).

Модератор и на двете събития ще бъде Ирина Недева, журналист от БНР и председател на Асоциация на европейските журналисти – България (АЕЖ).

Събитието се организира по повод Международния ден на човешките права  – 10 декември – от Посолството на Холандия и Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” в партньорство с АЕЖ и сайта „Под тепето”.

Филмът е на английски и арабски, със субтитри на български, а дискусията е на български. Входът и за двете събития е с покани или с предварителна регистрация тук (за София) и тук (за Пловдив).

Трейлър: https://www.youtube.com/watch?time_continue=117&v=YEQcD0b4v1s. Детайли за филма ще намерите тук: http://redhouse-sofia.org/sabitia-2017-12#kodosh

 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
13.12.2017 г. 12:56
Посетено:
1214
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/26858-diskusiya-za-svobodata-na-slovoto-otbelyazva-mezhdunarodniya-den-na-choveshkite-prava