Проекти

С лекция на куратор от Tate Modern завърши есенната сесия от от Въведение в съвременното изкуство

Изабела Мейдмънт пристигна в България за последната лекция от образователната платформа в София

С лекция на куратор от Tate Modern завърши есенната сесия от от Въведение в съвременното изкуство

 

Над 160 посетители събра кураторът от Tate Modern Изабела Мейдмънт във Френски културен институт тази събота. Гостуването бе специално по покана на фондация „Отворени изкуства“ и е първата кураторска визита с публична лекция на представител на Tate в България. Мейдмънт представи кратка история на пърформанс арт в музея, датираща от 1968, като се фокусира върху отварянето на новите пространства, предназначени за експерименти и изпълнения на живо в т.нар. резервоари (Tanks) на Tate. Кураторът разказа повече и за най-интересните инсталации и артисти, изявили се в рамките на институцията. Засегната бе и изключително интересната и дискутирана в момента тема в световен план за откупките на пърформанс арт и за колекционирането му под формата на документ, реквизит или друг фрагмент от изпълнението на живо.

„Пърформансът се превръща във фундаментална част от изкуството и нашия живот от началото на новото хилядолетие. Също толкова, колкото и живописта, скулптурата или фотографията, като традиционни изкуства. За мен, като представител на институция с традиции, като Tate, също е важно да получа подобен тип платформа, където да имам възможност да споделя нашия опит и да представя проектите, по които работим. Много сме горди да имаме и български представител в Tate Modern – „Живот в черно и бяло“ на Недко Солаков, която заема важно място в постоянната ни колекция.“

В рамките на четирите лекции, обединени под темата "100 години изкуство на действието. Живото изкуство между сценичното и реалното", беше представен анализът на четирима експерти с дългогодишен опит и разностранен досег с изкуството на пърформaнса. Модератор на лекциите бе кураторът Вера Млечевска. Гост-лекторите Ани Васева, Снежанка Михайлова, Албена Михайлова и Изабела Мейдмънт се опитаха да хвърлят светлина не само върху историята и развитието на пърформaнса, но и да дискутират неговото място извън сцената.

 „Днес перформативните практики са все по-разнообразни и постепенно въвеждат на сцената на изкуството действия, заимствани от други форми на изкуство, религиозни ритуали, танц и различни сфери на човешката дейност, като труда и спорта. Артистите не се съобразяват с жанрови граници и смесват свободно всякакви елементи, почерпани от опита и въображението. Една голяма част от визуалното изкуство днес има перформативен елемент, дори на практика да представлява филм, инсталация или друго. Пърформансът е преди всичко действие или жест, споделени с публиката.“

Всички лекции от есенната сесия Въведение в съвременното изкуство могат да бъдат гледани в официалния You Tube канал на платформата.

Въведение в съвременното изкуство“ стартира през 2011 по инициатива на фондация „Отворени изкуства“ и галерия „SARIEV Contemporary“, разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи. Създаването й е мотивирано от необходимостта за  генериране на контекста на съвременното изкуство в България. Дейностите протичат в различни структурни етапи – специализиран образователен курс, отворени лекции и разговори с творци, като всички събития са безплатни. Част от платформата е и “Форум колекционери”, който представя концепцията за изграждането на колекции чрез срещи и разговори с колекционери и куратори.

Проектът „Въведение в съвременното изкуство 2017 – София“ е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017 година, с подкрепата на Гьоте-Институт България и Софийска градска художествена галерия.

 

 

Автор:
Виктория Цачева
Публикация:
05.12.2017 г. 17:20
Посетено:
1585
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/26801-s-lektsiya-na-kurator-ot-tate-modern-zavarshi-esennata-sesiya-ot-ot-vavedenie-v-savremennoto-izkustvo