Проекти

Две събития разказват за естетическия бунт на Група XXL в годините на раздържавяването

На 29 ноември и 12 декември в Център за култура и дебат "Червената къща"

Две събития разказват за естетическия бунт на Група XXL в годините на раздържавяването

 

◊ ПОКАНА

На 29 ноември от 18:30 в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” ще бъде открита изложбата живопис, скулптура, фотография и видео „Опит за една революция на създадената през 1994 Група ХХL. Tя е отоворена за посетители от 30 ноември до 15 декември всеки работен ден от 10:00 до 19:00.  Входът е свободен.

Изложбата представя виждано и невиждано от група XXL (1994–2017). Георги Тенев селектира произведения от лични и корпоративни колекции, за да сподели своята гледна точка към феномена XXL. Разказ и свидетелства за един естетически бунт в годините на раздържавяването. Изложбата включва също архив и документация. Автори на изложбата са Иван Кюранов, Генади Гатев, Георги Тушев, Расим Кръстев, Косьо Минчев, Свилен Стефанов, Хубен Черкелов, Георги Ружев.

В рамките на изложбата на 12 декември от 19:30 ще се проведе още едно събитие: „Расим – живот и дело, течности и плът (един субективен поглед)”. То предлага разказ/разговор/разрез на едно уникално артистично тяло. Нестинарски опит, регистриран чрез видео и спомени. Реминисценции през десетилетия на художествен радикализъм и експерименти, невиждани преди в българското изкуство. Метафора на пазарния култ, връхлетял България след падането на комунистическия култ: Расим променя тялото си. За година се превръща в мускулест идеал на силовата епоха. Реже части от плътта си, за да засвидетелства: не обрязването прави човека брат или враг. Расим се нагърбва с отчаянието на безпризорната младеж. Диша лепило и стига до ръба между изкуство и реалност, между здраве и болест.

Събитието е под формата на прожекции и диалози с участието на Расим Кръстев и Георги Тенев, а входът отново е свободен.

 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
27.11.2017 г. 16:12
Посетено:
1370
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/26749-dve-sabitiya-razkazvat-za-esteticheskiya-bunt-na-grupa-xxl-v-godinite-na-razdarzhavyavaneto