Проекти

Столична община - район "Студентски" с две нови инициативи

"Студентски чете" и "Арт състезания" 2017

Столична община - район "Студентски" с две нови инициативи


◊ КАМПАНИЯ "СТУДЕНТСКИ ЧЕТЕ"

Столична община - район „Студентски" и Столична библиотека стартират кампания за стимулиране на четенето сред младите.

В рамките на една година, Библиобусът на Столична библиотека ще обикаля район „Студентски", като задължителни спирки в маршрута му ще бъдат всички училища, висши учебни заведения и общежития на територията на района. Мобилната библиотека ще издава безплатни читателски карти на учениците и студентите. Инициативата цели и да приобщи читатели за открития през 2015-та година филиал „Студентски" на Столична библиотека, намиращ се в ж.к. „Студентски град", ул. „проф. Боян Пенев", Стол 17.

Мобилната библиотека посети двете общински училища в района, предизвиквайки вълнение и жив интерес от страна на възпитаниците на учебните заведения. В резултат на гостуването на Библиобуса в училищата, бяха издадени над 300 безплатни читателски карти.

На 10 ноември от 10 ч. мобилната библиотека ще гостува на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски".
Библиобусът разполага с над 700 тома от най-новите и интересни книги художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни, класически български и чуждестранни автори.

Библиобусът предлага следните услуги:
·  компютър, свързан с мрежата на Столична библиотека и нейните ресурси (достъп до електронния каталог, електронни бази данни, дигитални платформи);
·  предварително онлайн поръчване и заемане на книги и списания;
·  срещи с писатели, поети, художници, литературни четения, изложби, арт ателиета и образователни курсове за деца.

Подробен график за спирките на мобилната библиотека по дати и часове следете на: www.studentski.bg и www.libsofia.bg


◊ "АРТ СЪСТЕЗАНИЯ" 2017 - СЪСТЕЗАНИЕ ПО ФОТОГРАФИЯ

За трета поредна година район „Студентски" организира „Арт състезания". Платформата цели да засили интереса на младите към изкуствата. Към момента администрацията е провела четири събития, част от платформата – състезание по танц, състезание по актьорско майсторство, състезание по творческо писане и състезание по рисуване.  Книга с текстовете на участниците от състезанието по творческо писане беше издадена по инициатива на кмета на района, г-н Димитър Дилчев.

За разлика от регламента на предишните състезания, който предвиждаше 3 кръга и създаване на произведение на изкуството на момента, пред очите на публиката, настоящото състезание по фотография, дава на участниците възможност за самостоятелна подготовка.

Темата на състезанието по фотография е „Невидимо за очите", а участниците (учениците от 4.-7. клас от 2-те общински училища на територията на района – 55 СУ И 8 СУ) ще имат време до 25 ноември, за да направят своите снимки. Всеки състезател има право да участва с една снимка, а на 6 декември в Народно читалище „Елин Пелин – Мусагеница 2016", 20-те най-добри снимки, избрани от компетентно жури, ще бъдат изложени в рамки, а публиката ще има възможността да избере победителя.

Първенецът в състезанието по фотография ще бъде награден от кмета на район „Студентски", г-н Димитър Дилчев, с фотоапарат, а за фотографите на 20-те отличени от журито снимки, администрацията е подготвила специални награди.
 
Проектът „Арт състезания" е част от Календара на културните събития на Столична община
 
Автор:
СО - район "Студентски"
Публикация:
09.11.2017 г. 16:38
Етикети:
проектичетенеинициативикампания
Студентски чете
Арт състезания 2017
СО - район Студентски
Посетено:
1718
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/26626-stolichna-obshtina-rayon-studentski-s-dve-novi-initsiativi