Проекти

Седмица, посветена на личните истории и споделянето започва в Червената къща

От 23.09. до 01.10. платформата за документално изкуство В/ХОД ви кани на серията от събития "В/ХОД навътре"

Седмица, посветена на личните истории и споделянето започва в Червената къща
„Яце Форкаш“

◊ ПРОГРАМА

Третият модул от тематични събития на платформата за документално изкуство В/ХОД се открива тази събота, 23.09., в Център за култура и дебат „Червената къща“. Тази серия от акции ще създаде пространство за непринуден диалог между публика и артисти. Трибуна, в която присъстващите ще открият своя индивидуален и ненакърним повод за себизява пред общност.

Третото издание на В/ХОД през 2017 година отваря коридори към споделянето - истинското, живо споделяне между дишащи човеци, застанали един срещу друг в стаята. Споделянето е диалог и разкриване на тайна, изповед, признание, най-ярък жест на доверие. От 23.09. до 01.10. В/ХОД навътре се отправя към дълбокото на спомените, към неизказаното, към корена на думите, от които са подредени историите на нашия живот.

I AM/БАЛАЖ, пърформанс-инсталация, създаден от екип на Студио за документален театър VOX POPULI и художникът Искра Благоева ще открие официално В/ХОД навътре на 23.09. от 19.30 ч. Това е социален експеримент, в който няколко семейства събират опаковките от продуктите, консумирани в продължение на една седмица. От този амбалаж и личните разкази на потребителите започва тази уникална акция, в която се оглежда съвременният човек – някъде между рафтовете на супермаркета и търсенето на собствената си идентичност. Проектът, част от Нощ-та на галериите и музеите Пловдив 2017, цели да пренесе пловдивския опит на софийска сцена.

Покана за гастрономическа вечеря и кулинарен пърформанс ще бъде представен на 24.09. от 19.30 в програмата на В/ХОД навътре. „Вечерята“ ще е необичайно гастрономическо и сценично преживяване, благодарение на партньорството между Студио за документален театър VOX POPULI и Red Point Bistro Sofia. Участниците в акцията ще седнат на една маса, ще споделят една храна и сами ще наредят пъзела от истории, които създават драматургията на това любопитно събитие. По този начин българските традиции, свързани с общението и кулинарията, като най-отчетливи кодове за устойчиви отношения ще се разположат в една нова артистична форма.

Едно от най-любимите за целия екип на VOX POPULI представления „Яце Форкаш“ (награда ИКАР 2013 за драматургичен текст) също е част от програмата на В/ХОД навътре на 25.09. от 19.30. Построен върху традиционния за VOX POPULI метод на събиране на интервюта, разкази и песни, спектакълът въвежда публиката в сърцето на планината. Именно тук пулсира онази сила на корена, която пази духа жив. „Яце Форкаш“ е открит сценичен разказ за изчезващите неща – автентичния фолклор, родовата памет, селския живот и връзката на модерния човек с корена му.

„Всеки има собствена история за себе си, за другите, за малките и големите неща. Всъщност светът ни е пълен с истории, които чакат да бъдат разказани.” Тези думи са в сърцевината на идеята на журналиста Катя Атанасова, когато преди повече от 10 години се появява Лига на разказвачите. Форматът, част от В/ХОД навътре на 27.09. от 19.30, е да даде трибуна към споделяне на разкази от първо лице в непринудената атмосфера на вечер с приятели, музика и чаша вино.

На 28.09., четвъртък, от 19.30 Фабрика за идеи и VOX POPULI създават пространство на възможност за споделено влизане „навътре“. В общия проект „Вслушване“ се разполагат питанията за устойчиво общуване между поколенията. От какво е съставена нишката на свързване в човешкото? Вслушване“ е изложба и перформативен спектакъл в едно, чрез които публиката ще се потопи в неподправените разкази на възрастни хора от села в Средни Родопи и Северозападна България. Разговорите са плод на съжителството на участници в проекта Резиденция Баба. Включените в изложбата фотографии са на двойки възрастни хора, заснети от Мария Ангелова и Милица Джандова. Към тях могат да се чуят и автентичните записи на историите. Чрез вербатим метода си, актьорите на VOX POPULI ще предадат разказите на възрастни хора от Родопите - за свободата, сънищата, фолклора и вярата, в чиито думи все още се долавя връзката между фолклорното и ежедневното.

В съботния 30.09. от 19.30 на сцената на Център за култура и дебат „Червената къща“ ще се представи Playback театър „Тук и сега”. Playback театърът е интерактивен театър, който играе личните истории на хората от публиката. Създаден преди 42 г. в Америка и развит в над 60 страни, в България се разпространява от „Тук и сега”. В процеса на случване публика и актьори са съавтори на спектакъла. Всеки има възможност да разкаже лична история и да я види изиграна от актьорите-спонтанно и импровизирано на сцената. Темата на това издание ще бъде: „Споделям - значи съм”.

ХОД 17, превърналата се в обичайна за В/ХОД неформална среща-лаборатория между публика и артисти ще завърши програмата на модула на 01.10 от 19.30. Този формат нагледно показва как изкуството борави с актуалните социални теми. В ХОД 17 творци от различни поколения и художествени екипи оформят заедно ядро-двигател в името на изцяло нов театрален продукт.


Повече за В/ХОД на:

www.artdoc.space
и
https://www.facebook.com/%D0%92%D0%A5%D0%9E%D0%94-1601475736834942/


Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
22.09.2017 г. 16:46
Посетено:
1074
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/26347-sedmitsa-posvetena-na-lichnite-istorii-i-spodelyaneto-zapochva-v-chervenata-kashta