Проекти

Beijing Silvermine - Презентация на Тома Сован

21 септември, 19:00 ч., Френски институт - София

Beijing Silvermine - Презентация на Тома Сован


◊ ПОКАНА

На 21 септември от 19:00 часа във Френски институт, пл. "Славейков" 3, можете да посетите презентацията "Βeijing Silvermine" на френския артист и колекционер на намерена фотография Тома Сован, в рамките на Sofia Art Book Fair 2017.

Тома Совaн е френски автор на фотографските книги Quansheen (2013), Silvermine Albums (2013), Me TV (2013), Until Death Do Us Part (2015) и Xian (2016). През 2009 г. той поставя началото на един от най-големите и важни проекти за архивиране в Китай наречен "Beijing Silvermine" ("Пекинската сребърна мина") - архив от половин милион фотографски негативи, които Сован събира през последните седем години от съоръжения за рециклиране, разположени в околностите на Пекин.

Днес този фотографски архив обхваща над половин милион анонимни фотографии от периода от 1985 г. до 2005 г., пресъздаващи голяма част от историята на популярната аналогова фотография в Китай.

В рамките на Sofia Art Book Fair 2017 Тома Сован ще представи своя проект, който представлява уникален фотографски портрет на Китайската столица и живота на нейните жители в годините след Културната революция.

Презентацията ще включва въведение на автора към проекта, съпътствано от прожекция на кратък документален филм (на френски език с английски субтитри). Публиката ще има възможност да се запознае с над сто фотографии, показателни за подхода, приложен при съставянето на архива "Beijing Silvarmine", както и със съпътстващите го фотокниги и публикации.

*Презентацията ще се проведе на френски език с превод на български език.

Събитието се осъществява с подкрепата на Френски институт.

Автор:
Калоян Праматаров
Публикация:
20.09.2017 г. 14:22
Посетено:
1121
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/26332-beijing-silvermine-prezentatsiya-na-toma-sovan