Проекти

“Лятна СТАРТ академия” обучава безплатно ученици в риск от отпадане от училище

60 деца от уязвими общности ще се обучават допълнително от 7 до 25 август

“Лятна СТАРТ академия” обучава безплатно ученици в риск от отпадане от училище


◊ СЪБИТИЕТО

60 деца от столичния кв. „Факултета” в риск от отпадане от училище или вече отпаднали от образователна система, ще получат допълнителна подкрепа по ключови учебни дисциплини по време на безплатна “Лятна СТАРТ академия”. Тя ще се проведе от 7 до 25 август 2017 г. в Здравно-социален център за развитие в кв. "Факултета".

Целта на инициативата е да повиши мотивацията за учене и усещането за успешност на децата, което би им помогнало да се върнат или останат в училище.

“Лятна СТАРТ академия” се осъществява от “Про европейска мрежа“ по проект „Тестване и споделяне на иновативни практики при работа с деца в риск и отпадане от училище“ с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017. Лятното училище  се реализира по идеята и с основното участие на възпитаниците на програма „Заедно в час“ Милена Димитрова, Елица Генева и Десислава Стоянова. Партньори по проекта са още Фондация "Заедно в час", район "Красна поляна" и Фондация "Здраве и социално развитие”.

По време на Академията ще бъде тестван иновативен модел на обучение, разработен от Милена Димитрова, Елица Генева и Десислава Стоянова в следствие на работата им в съботното училище, което те организират в кв. "Факултета" от 2015 г. Моделът включва работа с учениците според нивото на предметното им знание по български език и математика. Всяко дете ще има личен план за развитие и регулярно ще проследява напредъка по него заедно със своя ментор-учител. Във всяка група ще работят двама учители - един опитен преподавател и един доброволец - ученик в гимназиален клас. Предвижда се и работа с личния ментор по групов или индивидуален проект.

“С “Лятната СТАРТ академия” всички участници по проекта искаме да подобрим академичните резултати и развитието на важни личностни умения в едни от най-уязвимите групи ученици, които са в риск от отпадане или вече отпаднали от образователната система. Надяваме се нашата работа да допринесе за намаляване на случаите на ранно прекъсване на основното и средното образование, а по този начин да позволим на тези деца да имат по-добро и сигурно бъдеще”, споделя Милена Димитрова от екипа на проекта.

След приключване на лятната академия ще бъде извършен анализ на резултатите на учениците, на цялостната организация и осъществяване на обучението. Добрите практики, които са довели до най-съществен напредък при учениците, ще бъдат описани и събрани в печатно издание. Те ще бъдат представени като ресурс за работа в занималните на други училища в Столична община. Описаните добри практики ще бъдат използвани и в обучението на учителите по програма “Заедно в час”. 

* * *

От октомври 2016 г. в сградата на 75 ОУ „Тодор Каблешков“ Милена Димитрова, Елица Генева и Десислава Стоянова като доброволци провеждат съботно училище за деца от столичния квартал „Факултета“. Обучението се осигурява с подкрепата и на други  учители и възпитаници на програмата „Заедно в час“. Целта е децата и младежите, част от които са отпадали от  училище, да наваксат със знанията си по български език и математика и да развият и т. нар. меки умения като работа в екип, комуникация, емоционална интелигентност и др. Съботното училище дава възможност на всички тях  да намерят и нови приятели и да срещнат успешни ролеви модели в лицата на учителите. През пролетта на 2017 г. Милена, Елица и Десислава създават и неправителствената организация СТАРТ АКАДЕМИЯ СОФИЯ, чрез която целят да разширят възможностите и обхвата на своята работа, а с това и въздействието върху децата от квартала. 

Проект "Тестване и споделяне на иновативни практики при работа с деца в риск от отпадане от училище" се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с фондация „Заедно в час“, район „Красна поляна“ и фондация „Здраве и социално развитие“.
   
 
Автор:
Организаторите
Публикация:
05.08.2017 г. 15:43
Етикети:
обучениеобразованиеучилищеМилена Димитрова
Лятна СТАРТ академия
Десислава Стоянова
Елица Генева
Посетено:
1238
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/26168-lyatna-start-akademiya-obuchava-bezplatno-uchenitsi-v-risk-ot-otpadane-ot-uchilishte