Проекти

Повече от 1300 ученици ще учат в Лятната академия на "Заедно в час"

Повече от 1300 ученици ще учат в Лятната академия на "Заедно в час"


◊ СЪБИТИЕТО

Седмото издание на Лятната академия за успех и забавление на Фондация "Заедно в час" започва на 31 юли в София
. Официалното откриване ще събере повече от 1300 ученици, родители, учители, официални лица и гости. То ще започне в 10:00 ч. в понеделник със специални церемонии паралелно в двете училища на академията - 90 СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин” в кв. “Люлин” и 144 СУ “Народни будители” в кв. “Младост”. Всички записани ученици за академията трябва да бъдат в училищата още в 8:00 ч. за запознаване с учителите и подготовка за откриването.

Сред поканените официални гости са министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и зам.-министър Таня Михайлова, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на Регионалното управление на образованието-София град Ваня Кастрева и други представители на Министерството на образованието и науката, Столична община и др.

Лятната академия на "Заедно в час" цели да повиши мотивацията за учене на учениците, да подобри подготовката им по изучаваните предмети и да им помогне да не изостанат по време на дългата лятна ваканция. Академията е и финалната част от интензивното предварително обучение на новите участници по програма "Заедно в час", които от септември 2017 г. ще преподават в училища в 12 региона на страната.

“За много ученици безплатната лятна академия на Заедно в час е една от малкото възможности да осмислят и оползотворят свободното си време през лятната ваканция. Някои родители, които записват децата си на академията, не могат да си позволят да платят за занималня, летен лагер или други възможности. Това превръща академията и в събитие със силна социална значимост”, споделя Иван Петров, специалист „Обучения“ във Фондация Заедно в час.

За седемте години съществуване на Академията през нея са минали стотици ученици и с всяка година интересът към нея се повишава. За безплатното лятно училище тази година са се записали рекорден брой деца и младежи от I до XII клас - 1311. Те ще прекарат следващите три седмици с новите мотивирани учители по програма Заедно в час. Преподавателите са специалисти по различни учебни дисциплини и имат разнообразен професионален опит. Всички те са обучени по международния модел „Преподавай като лидер“, създаден с фокус върху успеха на всеки ученик.

Академията се провежда напълно безплатно за учениците с подкрепата на фондация “Америка за България”, Lidl, “Банкя”, Questers, Dundee Precious Metals, Международния клуб на жените – София, Нова телевизия и др. Инициативата подкрепят и редица НПО партньори, сред които “Център за приобщаващо образование”, фондация “Детски книги”, фондация “Деца с проблеми в развитието”, асоциация “Родители”, фондация “Дечица”, “Мулти Култи Колектив”, Рийчаут.БГ, “Каритас България”, Български червен кръст - бежанско-мигрантска служба и други.

Допълнителна информация за академията може да се намери на сайта www.zaednovchas.bg/summer_academy и във Facebook събитието тук.


◊ ЗА "ЗАЕДНО В ЧАС"

"Заедно в час" е неправителствена организация, която от 2011 г. работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, независимо от населеното място, в което живее, училището, в което учи, етническия му произход и социално-икономическото положение на родителите. За тази цел организацията привлича и внимателно подбира мотивирани и опитни специалисти с високи постижения от различни сфери. В рамките на двугодишна програма за професионално и лидерско развитие те получават целенасочено обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности в училища в цялата страна. Организацията изгражда силна общност от настоящи, завършили участници и ключови партньори от всички сектори, за да подпомогне и дългосрочно достъпа до качествено образование на всяко българско дете.

До момента през програмата са преминали 163 души, а през учебната 2016/17 г. участниците по програмата преподават в регионите Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, София град, София област и Стара Загора.

"Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All.


Автор:
Фондация "Заедно в час"
Публикация:
28.07.2017 г. 14:18
Посетено:
934
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/26153-poveche-ot-1300-uchenitsi-shte-uchat-v-lyatnata-akademiya-na-zaedno-v-chas