Проекти

Дарителската кампания за образователен център в Националния етнографски музей продължава

Пресконференция на Националния етнографски музей (ИЕФЕМ - БАН) в БТА

Дарителската кампания за образователен център в Националния етнографски музей продължава
Проект за образователен център на Националния етнографски музей – дарение от архитекти от Сдружение „Мещра“

Скъпи приятели на традиционната култура и модерното образование,

Дарителската кампания за образователен център в Националния етнографски музей, която нарекохме „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ продължава. Благодарение на младите архитектки от Сдружение „Мещра“ имаме вече почти изцяло завършен проект. Вижте как най-общо ще изглеждат трите зали на нашия образователен център, които нарекохме „Самодива“, „Кукер“ и „Малък змей“.

Какво постигнахме досега?

Успяхме да намалим необходимата сума общо за ремонт, оборудване и обзавеждане от 100 000 на 78 000 лв. 45 000 лв ще струва ремонта на трите помещения, а за обзавеждане и оборудване ще са нужни 33 000 лв.

Получихме дарения от граждани, неправителствени организации, бизнеса и Синдиката на българските учители. Общата сума събрана за центъра е 32 247 лв, като 20 000 лв са от собствени средства на ИЕФЕМ, 5000 лв дарение от Гебр. Хайнеман България (магазини „Балканско“), 3000 лв дарение от Булстрад Виена Иншурънс Груп, 1062 лв дарения от посетители в музея и в партньорската мрежа обекти на магазини „Слънце-Луна“, Професионален форум за образованието и магазини „Стената“, 1000 лв дарение от Синдикат на българските учители, 1000 лв дарение от служителите на WorleyParsons NS, 500 лв дарение от г-н Боян Гюзелев, 561 лв са събраните средства от DMS кампанията.

Специалните партньори на кампанията – младите архитекти от Сдружение „Мещра“ Мирела Кафкова, Ирина Аргирова и Дарина Христова завършват цялостния проект за образователния център, като целият им труд е безвъзмездно дарение от тях.

Какво ни предстои?

До края на месец август архитектите от Сдружение „Мещра“ ще завършат цялостния проект за образователния център.

Внесли сме в Националния институт за недвижимо културно наследство предложение за ремонта на трите помещения в Княжеския дворец, което най-вероятно ще бъде одобрено и ремонтът ще започне през месец септември.

ИЕФЕМ ще наеме специалист музеен педагог, който ще управлява и ще провежда заедно с екипа на музея и майстори всички дейности, които ще се провеждат в центъра.

Остава да съберем 33 000 лева за оборудването и обзавеждането на образователния център. По-долу можете да видите списък на нещата, които трябва да купим или по възможност да получим като дарение.

Тук можете да видите списъка на нужното оборудване и обзавеждане за образователния център на НЕМ (PDF): KSS_IEFEM

Как ще функционира образователният център на НЕМ?

Обучение на деца и ученици чрез интерактивни игрови модели

• Мястото, където посетителите на музея ще могат да пипнат и опитат всичко

Провеждане на часове от часовете от училищните програми за начален и среден курс

Курсове по традиционни занаяти от професионални занаятчии

Център за консултации на предприемачи в туризма и други сфери на местните икономики в България, с помощта на експертите от ИЕФЕМ – БАН

Как могат гражданите да помогнат за каузата?

Като изпратят SMS на номер 17 777 с текст “DMS MUZEY” на стойност 1 лв

Като дарят директно в сметката на ИЕФЕМ – БАН, посочена по-долу

Като споделят публикацията от страницата на ИЕФЕМ във Фейсбук с призив за дарение в социалните мрежи

Като споделят лично с приятели за нашата кауза

Като следят сайта на ИЕФЕМ http://iefem.bas.bg/ и страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/iefem, и се информират за следващите ни инициативи за събиране на средства.

 

Банковата сметка на ИЕФЕМ - БАН:

Банка УниКредит Булбанк

IBAN: BG22 UNCR 9660 3119 9041 13

SWIFT BIC: UNCRBGSF

„За Образователен център на Националния етнографски музей“

 

Вижте повече информация за образователния център тук.

Вижте видеото от пресконференцията на ИЕФЕМ – БАН в БТА на 20 юли 2017, 12:00 ч. тук. Презентацията от пресконференцията тук.

Участници в пресконференцията: гл. ас. д-р Иглика Мишкова, автор на научния проект за образователен център в НЕМ, арх. Ирина Аргирова, Сдружение "Мещра", автори на архитектурния проект, г-жа Величка Георгиева, председател на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, д-р Петър Кърджилов, връзки с обществеността, ИЕФЕМ – БАН.


* * *

За контакти:
д-р Петър Кърджилов
Връзки с обществеността, ИЕФЕМ – БАН
София 1000, ул. „Московска“ 6А
уебсайт: http://iefem.bas.bg, тел.: 0879 12 43 35



Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
20.07.2017 г. 15:12
Посетено:
1334
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/26122-daritelskata-kampaniya-za-obrazovatelen-tsentar-v-natsionalniya-etnografski-muzey-prodalzhava