Проекти

Първата кампания за споделено финансиране на музей стартира в рамките на НОЩ Пловдив

Кампанията ще набира средства за реставрацията на двайсет непоказвани досега картини от фонда на Регионален етнографски музей в Пловдив

Първата кампания за споделено финансиране на музей стартира в рамките на НОЩ Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

На 18 юли Фестивалът НОЩ/Пловдив и организаторите му от Фондация „Отворени изкуства“ стартират официална дарителска кампания „Да върнем картините в Музея“ за реставрация на 20 непоказвани досега картини, част от фонда на Регионален етнографски музей – Пловдив. Кампанията ще се реализира чрез българската платформа за краудфъндинг (групово финансиране) www.platformata.bg и ще продължи до 5 септември, като целта й е да събере минималната необходима сума от 3 800 лева за възстановяването на платната.

Повече за кампанията и начините за дарение можете да намерите тук.

Екипът на НОЩ/Пловдив застава зад инициативата и включва кампанията в официалната програма на тазгодишното издание. Реставрираните картини ще бъдат показани за първи път в специална изложба със свободен вход в рамките на фестивала на 15 септември. Така всички почитатели и посетители на Нощта могат да подкрепят една от емблемите на града – Етнографския музей, и възстановяването на част от уникалната му колекция, като дарят избрана от тях сума чрез онлайн платформата за дарения. В рамките на кампанията екипите на фестивала и РЕМ Пловдив ще запознаят аудиторията с интересни истории за платната и художниците, както и с повече детайли за майсторството на реставрацията.

Картините от фонда на музея са дело на някои от най-важните художници за българското изкуство от 30-те години на 20 век до днес. Сред тях са Енчо Пиронков, Анастас Стайков, Дарена Георгиева, Петко Владов, Елза Гоева и Колю Витковски. Платната показват бита, делника и празника в българската култура на ХХ век. С кампанията Регионалният етнографски музей ще отбележи 100-годишнината от създаването си и 170-годишнината от построяването на знаковата за Пловдив къща Куюмджиоглу в Стария град, част от Архитектурно-археологически резерват „Старинен Пловдив”. Тази година се навършват и 80 години от смъртта на основателя на Музея – българския етнограф и един от първите изследователи на града - Стою Шишков.

За първа година Нощ/Пловдив ще продължи три дни - 15, 16 и 17 септември, и ще побере в програмата си повечето културни институции и локации  в града, които ще отворят вратите си безплатно в рамките на Фестивала. По традиция съдържанието през 2017 ще бъде организирано в тематични подпрограми: „Музеи, Галерии, Ателиета“, „Град и Култура”, „Клуб и Музика“, „Публични пространства“ и „Малката Нощ”. Специален акцент в тазгодишното издание ще бъде юбилейната програма „Отворени изкуства“ и изложбата „ТУК НАВСЯКЪДЕ“, с куратор Владия Михайлова, посветена на 10-годишнината на фондация „Отворени изкуства“.

Пълната програма на Нощ/Пловдив 2017 ще бъде анонсирана съвсем скоро. Всички посетители ще имат възможност да се информират за културните анонси в официалния блог на Нощта, сайта, специалното приложение и Facebook страницата на проекта.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
18.07.2017 г. 16:02
Посетено:
877
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/26114-parvata-kampaniya-za-spodeleno-finansirane-na-muzey-startira-v-ramkite-na-nosht-plovdiv