Проекти

Столична библиотека стартира кампания „Книгите идват при вас“ с мобилна библиотека „Библиобус”

Столична библиотека стартира кампания „Книгите идват при вас“ с мобилна библиотека „Библиобус”


◊ КАМПАНИЯ "КНИГИТЕ ИДВАТ ПРИ ВАС"


През последните години Столична библиотека открива нови пространства на знания и информация в културната инфраструктура на София, привлича млади читателски публики и търси модерни креативни формати на общуване с потребителите в контекста на политиките, залегнали в „Стратегия за развитие на културата в София 2013-2023 г.” След традиционните инициативи на Столична библиотека като Зелени библиотеки, Библиотека в планината, културни прояви на открито - творчески срещи и литературни четения, най-голямата публична библиотека в страната представя пред столичани най-новия си Мобилен филиал „Библиобус”. Първата и единствена в страната мобилна библиотека „Библиобус стартира на 19 юли 2017 г. от 12:00 ч. пред сградата на Столична община.

Чрез кампанията на библиобуса „Книгите идват при вас“ искаме да насърчим необходимостта от четене, ученето през целия живот, качеството на образованието и разширяване на достъпа до дигитални ресурси с културното ни наследство, а чрез различни образователни инициативи очакваме да подобрим нивото на грамотност на децата и подрастващите и качеството на социален живот.


Първата мобилна библиотека в света се появява във Великобритания през далечната 1859 г. и представлява  конска каруца, натоварена с книги. Днес мобилните библиотеки варират от огромни кораби до модерно оборудвани автобуси.


Библиобусът на Столична библиотека ще достига до:

• отдалечените квартали в София, в които няма големи читалищни библиотеки и достъпът на хората до книжни ресурси е ограничен,

• проблемните изолирани социални групи,
• домове за стари хора и сираци,
• ромските общности,
• ще участва във фестивали, местни културни прояви и празници на училищата и общностите в района.

 

Библиобусът разполага с над 700 тома от най-новите и интересни книги художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори.


Той предлага следните услуги:


• компютър, свързан с мрежата на Столична библиотека и нейните ресурси (достъп до електронния каталог, електронни бази данни, дигитални платформи);
• предварително онлайн поръчване и заемане на книги и списания;
• срещи с писатели, поети, художници, литературни четения, изложби, арт ателиета и образователни курсове за деца.


Първите читателски карти ще бъдат безплатни. За да се заемат книги, читателите трябва да се регистрират и да заплатят годишна такса от 5 лв. за ученици и пенсионери, 8 лв. за всички останали. Могат да се заемат до 7 книги за срок от 20 дни и могат да се върнат при следващото посещение на библиобуса или в Столична библиотека и нейните филиали.

Графикът за локациите и маршрута на Библиобуса по дни, часове и място на престоя може да се намери на интернет страницата на Столична библиотека (www.libsofia.bg) и нейната фейсбук страница.

Кампанията на Библиобуса „Книгите идват при вас“ ще бъде открита от госпожа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община и госпожа Юлия Цинзова – директорка на Столична библиотека, на 19 юли 2017 г. от 12:00 ч. пред сградата на Столична община.

С първите читатели ще бъде писателят Марин Бодаков.

Първият маршрут на Библиобуса е на 19 юли 2017 г., сряда, от 13:30 часа, когато ще бъде позициониран в сградата на НСА. Столична библиотека ще вземе участие в Детския лагер по изкуствата и спорта „Една незабравима лятна ваканция“ 2017 г. по покана на организаторите на район „Студентски“. Екипът на Библиобуса на Столична библиотека ще раздаде на децата безплатни читателски карти, книги и много подаръци. Втората дестинация на Библиобуса е в район Овча купел, а третата – в район „Красна поляна“. Маршрутите на Библиобуса ще се определят заедно с представителите на местните общности, районните администрации, неправителствени организации и читалища.

 

 

Автор:
Столична библиотека
Публикация:
18.07.2017 г. 14:18
Посетено:
1277
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/26112-stolichna-biblioteka-startira-kampaniya-knigite-idvat-pri-vas-s-mobilna-biblioteka-bibliobus