Проекти

Сдружение “НИШАН” възражда традицията за родопската седянка в съвременен вид

"МЕЖьО – презареди на село с КАУЗА" - 8-15 август 2017

Сдружение “НИШАН” възражда традицията за родопската седянка в съвременен вид


◊ ПОКАНА

Младежите, основатели на най-новата организация за опазване на традиционното ни наследство, канят всички желаещи да опитат уникално 5-дневно преживяване в родопско село през август. Времето, прекарано на село, ще бъде разпределено между лятно отдъхване и разходки, докосване до местната традиционна култура и няколко часа работа в помощ на селото всеки ден.

“Едно от най-типичните обществени проявления на родопския българин е "межьото" - традиционна форма на взаимопомощ. Първи отивали момите и ергените, празнично облечени като за хоро. За тях межьото е било чудесна сгода да се повгледат един в друг, да се бендисат (харесат). Когато някой захванел да гради къща, само със своето муле (та нека са и две, и три), той не можел да набави нито камъни, нито плочи за покриване, нито дървен материал. В такъв случай селото му се притичвало на помощ."
(из спомените на Славчо Дичев)

В съвременния прочит на родопското межьо “НИШАН” ще потопи всички желаещи “градски” хора в селския начин на живот за 5 дни - от 8 до 13 август 2017 г., като част от времето им, прекарано там, ще бъде в помощ на селото - точно както на седенките от едно време. За участниците това ще е възможност да презаредят батериите, като се откъснат от забързаното ежедневие, да опитат традиционни родопски гозби, приготвени от местните жени, да се разходят из величествената планина и в същото време да отделят няколко часа на ден в това да помогнат с труд си на селото. Част от дейностите, свързани с бита на селото ще са косене и събиране на сено, боядисване, прибиране и цепене на дърва, помощ в местното читалище и други.

Името на събитието е „МЕЖьО – презареди на село с КАУЗА”, защото смисълът на преживяването според организаторите от “НИШАН” е най-важен както за местните, така и за гостите на селото. Каузата по техни думи е проста и човечна: да помагаме с двете си ръце на местните жители във всекидневните им задачи по 3 часа на ден в продължение на 5 дни. Лична: да избягаме от консуматорското си „аз“ и да потърсим мястото си сред природата и естественото пространство на селото; да опознаем българското село на 21. век. Финансова: над 60% от таксата ще остава вътре в селото, подпомагайки живота на местните хора, а останалата сума покрива организационните такси на сдружението.

От “НИШАН” канят всички, които имат желание да прекарат лятната си почивка по различен начин, да опитат “МЕЖьО” и да покажат, че ние българите не сме изгубили способността да си помагаме и да споделяме!

Срокът за записване е до 16 юли 2017, а местата са ограничени.


Кой е организаторът?

Ние от сдружение “НИШАН” вярваме, че мястото на българските традиции не е само в книгите. От опит знаем, че най-добрият начин за опознаването им е да ги преживеем. "НИШАН" те води по следите на българската традиционна култура, правейки те не само наблюдател, а и участник в пътешествието към корените ни.


Контакти:

Email: reni@nishan.bg
Телефон за контакт: 0887 676 101, Ренета Георгиева
Facebook: https://www.facebook.com/nishan.bulgaria/



Автор:
Организаторите
Публикация:
02.07.2017 г. 12:43
Етикети:
традицииРодопипроект
седянка
межьо
сдружение НИШАН
Посетено:
1610
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/26049-sdruzhenie-nishan-vazrazhda-traditsiyata-za-rodopskata-sedyanka-v-savremenen-vid