Проекти

„Червената къща” започва серия открити лекции за култура

Лекциите са насочени към широката публика и ще имат различен фокус всеки семестър

◊ СЪБИТИЕТО

Серия от открити лекции за култура започва на 6 юни в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” в рамките на т.нар „Отворен университет”.

„Нови култури” е темата на първия, летен семестър на университета, организиран от Центъра, в партньорство със специалност „Културология” на СУ „Св. Климент Охридски“.

Лекциите са предназначени за широката публика и ще бъдат водени от университетски преподаватели, учени и експерти на достъпен и разбираем език. Серията е подходяща за всеки, който иска да разшири знанията си за съвременния свят и смята ученето за вълнуващо и забавно изживяване.

В първата лекция от „Отворения университет” на 6 юни (вторник) от 18:30 проф. д-р Райна Гаврилова, преподавател по историческа антропология в СУ, ще говори за „Храната, която събира, храната, която разделя”.  Тя ще разгледа експлозията от научни, художествени, социални и развлекателни телевизионни предавания, блогове, културни събития и др., свързани с храната и храненето. Гаврилова ще предложи интерпретация на храненето като нов общ език и ще надникне в големите културни разделения, които той разкрива.

Следващите две лекции, на 13 и 20 юни, са „Възходът на аматьора” (с лектор проф. дсн Ивайло Дичев, ръководител на програма „Културна антропология” на СУ), и „От читалището до чалготеката – къде живее популярната култура?” (с лектор доц. д-р Валентина Георгиева, катедра „История и теория на културата“ в СУ).

Отвореният университет на „Червената къща” е част от поредицата дебати, лекции и граждански срещи към проект „Проверка на реалността”, изпълнява от „Червената къща” с подкрепата на Фондация „Америка за България”.

Всички лекции са на български език. Входът е свободен. 

За повече информация: Стефан Кръстев, 0888 319 890; e-mail: skrastev@redhouse-sofia.org.

 

За резервации: тел. (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359 885) 82 85 32, e-mail office@redhouse-sofia.org. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието. 

Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
05.06.2017 г. 13:40
Посетено:
924
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/25867-chervenata-kashta-zapochva-seriya-otkriti-lektsii-za-kultura