Проекти

60 безплатни ателиета за деца пред Народния театър в София на 1 юни

60 безплатни ателиета за деца пред Народния театър в София на 1 юни


◊ ПОКАНА

Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което по традиция ще се проведе на 1 юни пред Народния театър „Иван Вазов”. Съорганизатори на събитието са Фондация "Изиарт" и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен.

Детски панаир стартира преди шест години с подкрепата на Фондация "Америка за България", като до момента са реализирани над 30 събития в над 10 града.

Предвидените работилници за 1 юни ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 ч. и 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. По традиция Фондация "Изиарт" е изработила и специално създадени игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Национален природонаучен музей, Университетски ботанически градини - София, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей и Софийска градска художествена галерия. Специално за събитието е създадена и забавна игра за София, с която децата ще могат да станат откриватели и да научат много интересни неща за столицата.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката – физика и химия със специално разработено ателие, което цял ден ще се правят експерименти. В програмата са включени и редица спортни активности – танци, йога, тенис, футбол, шах. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената - музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

* * *

Детски панаир е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи.

 

Автор: Фондация Изиарт
30.05.2017 г. 18:05
Посетено: 1049
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/25835-60-bezplatni-atelieta-za-detsa-pred-narodniya-teatar-v-sofiya-na-1-yuni