Проекти

Премиера на "Думи на 4 гуми" в София

Мобилната книжарница на Илиян Любомиров ще подарява книги на читалища и библиотеки

Премиера на "Думи на 4 гуми" в София
Снимка: Лора Коцева за БГ радио


◊ ПРОЕКТЪТ "ДУМИ НА 4 ГУМИ"

„Думи на 4 гуми“ е мобилна книжарница за съвременна българска литература, с която младият поет Илиян Любомиров цяло лято ще обикаля България. Каузите зад проекта са няколко – да приобщава и по-малките населени места към достиженията на съвременната на поезия и проза, да възпитава уважение към артистите, докато са сред нас, да подпомага читалища и библиотеки, като им подарява 20% от продажбата на всяка книга за попълване на фондовете им, да изгражда широки общности в литературата и да фокусира общественото внимание върху добрите примери.

Бусът е хипарски Фолксваген на 30 години, изрисуван с графити от най-добрия български графити Артист Nasimo. Дизайнът е изцяло негов и той посвещава няколко седмици, за да преобрази буса по най-въздействащ начин.

Премиерата на „Думи на 4 гуми“ ще бъде в София на 24 май oт 17:00 ч. до 20:00 ч. на ъгъла на улица "Петър Парчевич" и улица "Ангел Кънчев". Заедно с Илиян Любомиров зад щанда с книги ще застанат и младите писатели и поети Димана Йорданова и Константин Трендафилов.

Първото пътешествие с буса ще бъде до Варна на 30 май за младежкия литературен фестивал Варна Лит.

"Думи на 4 гуми" работи с най-големите български издателства и заедно са съставили списък с над 200 заглавия, който тепърва ще се разширява. Създателят на проекта споделя, че остава отворен за всички смислени предложение от издателства и читатели.


* * * 

Информация за следващите дестинации на мобилната книжарница - на страницата "Думи на 4 гуми" във Фейсбук.



Автор:
Илиян Любомиров
Публикация:
22.05.2017 г. 15:04
Етикети:
ВарнаСофияинициативапроектИлиян Любомиров
мобилна книжарница
Думи на 4 гуми
Посетено:
1216
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/25797-premiera-na-dumi-na-4-gumi-v-sofiya