Проекти

Vivacom с второ издание на национална кампания за популяризиране на четенето

„18 книги на 18-годишните“ разкрива профила, мирогледа и ценностите на навършващите пълнолетие българи

Vivacom с второ издание на национална кампания за популяризиране на четенето


◊ СЪБИТИЕТО

На 18 май (четвъртък) от 11 часа в Народния театър „Иван Вазов“ VIVACOM и „24 часа“ ще представят резултатите от проучване за книгите, които 18-годишните определят като любими и изградили техния мироглед за света. В навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост инициаторите на събитието обръщат поглед към навършващите пълнолетие младежи, търсейки изводи за техните ценности и перспективи.

Инициативата е продължение на националната кампания на VIVACOM и „24 часа“ – „18 книги за вашето литературно пълнолетие“, благодарение на която през 2016 г. бе съставен списък от 18 книги, които е добре всеки, достигащ пълнолетие, да е прочел, въпреки че не са в учебните програми. Списъкът бе изготвен с помощта на жури от 32-ма известни българи и на читателско гласуване на сайта на „24 часа“.

„След като споделихме с младежите кои са стойностните книги, които според по-възрастните поколения имат важна роля за формирането им като личности, сега решихме да се обърнем директно към тях и на свой ред да се вслушаме в препоръките на 18-годишните. Ако сме това, което четем, техният списък ще ни каже много за посоката, в която са поели, за ценностите и интересите им“ – обясняват организаторите на кампанията, чиято основна цел е да адресира един от най-наболелите проблеми в образованието у нас – функционалната неграмотност на сериозен процент от завършващите средно образование.

Списъкът с книгите на 18-годишните е обобщен резултат от мащабно представително проучване, проведено сред ученици на възраст 17-19 години в София, областни центрове и по-малки населени места в периода февруари – март 2017 г. В него един автор е представен с цели три заглавия, намират място от детски класики и фентъзи до съвременни еротични романи, а българската литература е представена само с една книга.

„18 книги на 18-годишните“ ще бъдат обявени на специално събитие в присъствието на министъра на образованието и науката, г-н Красимир Вълчев, ученици, издатели, журналисти, писатели, преводачи, преподаватели, хора на изкуството и науката. Част от срещата ще бъде дискусия, поставяща началото на серия от анализи за профила, мирогледа и ценностите на навършващите пълнолетие българи.


Автор:
Организаторите
Публикация:
17.05.2017 г. 16:38
Посетено:
997
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/25743-vivacom-s-vtoro-izdanie-na-natsionalna-kampaniya-za-populyarizirane-na-cheteneto