Проекти

Започва първата работилница от програмата за обучение на артисти „Пост-дигитална лаборатория“

28 април е първият ден на интензивната тридневна работилница за видеомонтаж с водещ дигиталната художничка Албена Баева

Започва първата работилница от програмата за обучение на артисти „Пост-дигитална лаборатория“


◊ СЪБИТИЕТО

Първата работилница от програмата за обучение на артисти и изпълнители в сферата на дигиталните технологии – Видеомонтаж за артисти” – започва на 28 април от 18:00 в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”.

Работилницата включва интензивно тридневно обучение и практика. Водещ е дигиталната художничка Албена Баева, която работи в сферата на интерактивния дизайн, експериментално видео и пърформанс. Баева е съосновател на платформата за интердисциплинарни представления Runabout Project, както и на студиото за интерактивен дизайн „Реактив".

Видеомонтаж за артисти” е за художници, артисти и изпълнители, които искат да използват видео в инсталации и пърформанси, както и за разпространение във Vimeo, YouTube и др. Участниците ще научат основите на дигиталното изображение и звук, дигиталните файлови формати, монтажа и основите на пост-продукцията. Работата ще се осъществява с помощта на безплатния софтуер Lightworks, който работи под Mac, Windows и Linux. В края на работилницата участниците ще могат да обработват всяко видео, което са заснели, да го редактират и подготвят за използване в инсталация или представление, или да го разпространяват във Vimeo, YouTube или на своята собствена интернет страница.

Работилницата е на български език, а входът е 50 лв. При записване за повече от един курс или работилница от програмата на „Пост-дигитална лаборатория” има отстъпка в цената.

За всяка работилница и курс има по две свободни безплатни места, запазени за участници в неравностойно положение!

За повече информация и регистрация: http://postdigital.redhouse-sofia.org/video-montage-za-artisti


◊ ПОВЕЧЕ

За Албена Баева

Албена Баева работи в сферата на интерактивния дизайн, експериментално видо и пърформанс. Създава интерактивни инсталации за градски пространства и галерии като използва нови технологии, програмиране и „Направи си сам" практики. Тя има две магистърски степени: „Реставрация" (2008 г.) и „Дигитално изкуство" (2010 г.) от Националната художествена академия в София. През 2011 г. получава международната награда Essl Art Award за съвременно изкуство, както и Vienna Insurance Group Special Invitation.

Тя е съосновател на Runabout project, платформа за интердисциплинарни представления, както и на студиото за интерактивен дизайн „Реактив". В рамките на Runabout project тя работи с музиканти, танцьори, поети и инженери за създаването на нови интерактивни инструменти за изпълнение. Нейни творби са показвани в Австрия, България, Чехия, Кипър, Франция, Финландия, Германия, Унгария, Италия, Литва, Швейцария, Сърбия, Украйна и САЩ.

За програмата „Пост-дигитална лаборатория”

„Пост-дигитална лаборатория“ е нова програма на Центъра за култура и дебат „Червената къща“ и художника Рене Беекман, насочена към артистичната общност в България. Тя  е дъгосрочен проект и предлага гъвкава форма на обучение за артисти и изпълнители, които искат да изследват употребата на дигиталните технологии в работата си.

Освен публични презентации, курсове и семинари, „Пост-дигитална лаборатория“ включва менторство и възможност за публично представяне на участниците в изложба.

Програмата е финансирана от Програма „Кулктура” на Столична община, Национален фонд „Култура“ и наградата „Гауденц Б.Руф”.

Първата фаза на проекта продължава през април, май и юни и включва 3 работилници: Видеомонтаж за артисти (28-30 април), Пространствено видео (12-14 май) и Кино и виртуална реалност (2-4 юни), както и 1 курс по Експериментални филми на художници (2 май – 6 юни) и 2 публични лекции на норвежкия художник ХС Гилйе и на българския режисьор и сценограф Момчил Алексиев .

През втората фаза участниците в работилниците и курсовете могат да предложат идеи за нови проекти. Ще бъдат реализирани до пет такива предложения под напътствието на ръководителите на работилницата. Тези проекти ще получат скромен бюджет за изпълнение и ще бъдат представени в Червената къща следващата есен.

Лабораторията ще има различна тема всяка година. За 2017 г. темата е използването на видео в различни артистични контексти.

За кого е предназначена лабораторията?

Лабораторията е предназначена на първо място за артисти в началото или средата на кариерата си, работещи в която и да е сфера на изкуството, които искат да разширят или доразвият уменията си в използването на дигитални технологии като средство за изразяване.

Освен това, лабораторията е отворена за всеки с интерес към създаването на произведения на съвременното изкуство, които са основани на или свързани с дигитални технологии в съвременната култура.

Условия за записване

Участието в една тридневна интензивна работилница е 50 лв. Курсът, който е 6 седмици, също е на цена 50 лв.  Цената при записване за всички курсове и семинари е общо 160 лв. За всяка работилница и курс има по две свободни безплатни места, запазени за участници в неравностойно положение!

Има ограничение на бройката участници в трите работилници: до 15 човека, а за шестседмичния курс „Експериментални филми на художници“: до 50 човека.

Всички курсове, работилници и изложби в рамките на проекта се провеждат в Център за култура и дебат „Червената къща“.

За повече информация: http://postdigital.redhouse-sofia.org/

Ако имате въпроси, изпратете ни e-mail на postdigital@redhouse-sofia.org.

или се обадете на:

Рене Беекман: 0888 872 524

Кристина Христова: 0899 817 659


Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
23.04.2017 г. 19:39
Етикети:
Албена БаеваработилницапроектЦентър за култура и дебат Червената къща
Видеомонтаж
обучение на артисти
Пост-дигитална лаборатория
Посетено:
947
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/25540-zapochva-parvata-rabotilnitsa-ot-programata-za-obuchenie-na-artisti-post-digitalna-laboratoriya