Проекти

Обучение в Сливен за музейни специалисти от Южна България

Разширяване на достъпа до културно наследство

◊ СЪБИТИЕТО

Обучение за специалисти от музеите и галериите на тема: „Разширяване на достъпа до културно наследство. Работа с публики" започна в Сливен. Инициатор на тридневната проява е Министерството на културата – с участие на музейни работници от Южна България. Регионалният исторически музей в Сливен е домакин на събитието.

Форумът бе открит от кмета на общината Стефан Радев, който изрази подкрепата си за начинанието на МК, стимулиращо „обмяната на опит и добри практики по въпросите, свързани с разширяване на достъпа до културно наследство". Акцент в изказването му бе тезата за наличието на богато културно-историческо наследство в региона и значението на подходите „то да бъде по-достъпно и да се представя по по-атрактивен начин пред публиката", подчерта в словото си сливенският градоначалник.

Респектират актуалността и звученето на темите, включени в програмата на обучението, като: "Съвременният музей – публична културна медия. Ролята на музейния медиатор през 21 век". Ще бъде дискутиран и проблемът за присъствието на „музейния екскурзовод на сцената”. Друг въпрос отвежда към отликите на „професионализъм/непрофесионализъм в екскурзоводното представяне”, както и към аспекта за съответствието в дейността на „музейните екскурзоводи на очакванията на туристическите организации". Потърсено е и мястото на "музейния екскурзовод между традицията в дейността и новите технологии" , и др.

В програмата на тридневното обучение са включени и музейни арт ателиета и демонстрации в Музея на текстилната индустрия в Сливен. Участниците ще получат многостранни впечатления за същността на „текстила като индустрия, история и изкуство”. Те ще се запознаят и със средновековната крепост „Туида”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
05.04.2017 г. 16:43
Посетено:
910
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/25428-obuchenie-v-sliven-za-muzeyni-spetsialisti-ot-yuzhna-balgariya