Проекти

Започна "Походът на книгите"

Шесто издание на Националната кампания за насърчаване на четенето

Започна "Походът на книгите"


ОСНОВНА ПРОГРАМА

Инициатива „Известните българи четат на деца”

3 април (понеделник)
12:00 – Китодар Тодоров ще чете в ПГАВТ „А. С. Попов“
15:00 – Лорина Камбурова ще чете в 54 СУ „Св. Иван Рилски"

4 април (вторник)
10:40 – Параскева Джукелова ще чете в 25 ОУ „Д-р П. Берон"
14:00 – Силвия Лулчева ще чете в 39 СУ „Петър Динеков"

5 април (сряда)
09:30 – Стоян Алексиев ще чете в 42 ОУ „Хаджи Димитър"

6 април (четвъртък)
10:00 – Анна Пападопулу и Деян Ангелов ще четат в 7 СУ „Свети Седмочисленици"
13:00 – Стефка Янорова ще чете в 130 СУ „Стефан Караджа“

7 април (петък)
10:30 – Здрава Каменова ще чете в 131 СУ „К. А. Тимирязев"
12:30 – Леонид Йовчев ще чете в 18 СУ „Уилям Гладстон"

10 април (понеделник)
09:00 – Евгени Будинов ще чете в ДГ № 124 „Бърборино"

12 април (сряда)
10:00 – Ованес Торосян и Милена Ерменкова ще четат в ДГ № 162 ,,Вихрогонче"

13 април (четвъртък)
12:30 – Ивайло Захариев ще чете в ДГ № 117 „Надежда"

18 април (вторник)
10:00 – Христо Гърбов ще четат в 1 СУ „Пенчо П. Славейков"
12:30 – Ирена Иванова (Рене Карабаш) ще чете в 69 Средно училище „Димитър Маринов"

В дните между 10.04 и 21.04. в кампанията участие ще вземат още: Васил Драганов, Владо Пенев, Димо Алексиев, Димитър Николов, Луиза Григорова, Юлиан Вергов и други артисти от театъра и екрана.


◊ СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

06.04.
Издателство „Труд“
133 СОУ „А. С. Пушкин“
С децата от училището се среща актрисата Радина Боршош.

06.04. 12:00
18 СУ „Уилям Гладстон“ и Софийски университет  „Св. Климент Охридски“ – катедра „История и теория на литературaта“
18 СУ „Уилям Гладстон“
Целта на събитието е да се провокира интересът на учениците към четенето, като се разшири читателския им опит и се представят по атрактивен начин текстове-мостове между училището и университета, свързани със западноевропейската и съвременната българска литература.

11.04.
Издателство „Клевър Бук“
Център за настаняване от семеен тип в квартал „Връбница“
„Игри и забавления за деца с въображение“ Ще играем с децата. Ще четем гатанки. Ще говорим за интересни факти за науката,  за животните и човешкото тяло.

18.04.
Издателство „Труд“
20 ОУ „Тодор Минков“
С децата от училището се среща режисьорът Димитър Кожев-Шошо.

19.04.
Издателство „Клевър Бук“
НЧ „Пробуда-1926“ в с. Железница
„Игри и забавления за деца с въображение“ - ще играем с децата и ще четем гатанки. Ще говорим за интересни факти за науката,  за животните и човешкото тяло.

20.04. 14:30
Нов български университет
Библиотека, Зала със сини столчета
„Библиотека за ученика“ в академична среда. Пред ученици и техните преподаватели ще бъде представена колекция „Библиотека за ученика“, ресурсите и услугите на модерна университетска библиотека.  Вход: С регистрация на тел. +359 2 8110 198

20.04.
Издателство „Клевър Бук“
Читалище „Родолюбие“ в с. Кривина
„Игри и забавления за деца с въображение“ - ще играем с децата и ще четем гатанки. Ще говорим за интересни факти за науката,  за животните и човешкото тяло.

21.04. 16:00
Издателство „Ергон“
Литературен клуб „Перото“
Представяне на Сесар Майорки и книгата му „Остров Боуен“. Авторът ще присъства лично. Събитието се организира със съдействието и участието на Испанския културен център „Сервантес“.

21.04. 13:20
Професионална гимназия „А. С. Попов“ и „Libri vox“
Професионална гимназия „А. С. Попов“
Малки театрални форми по текстове на известни писатели. Събитието се организира от група за аудио-визуални и сценични изкуства „Libri vox“ с ръководител г-жа Вероника Петкова. Представлението визуализира литературни текстове и има за цел да повиши интереса на учениците към четенето, книгите и театъра.

02-23.04.
39 СУ „Петър Динеков“
Април – месец, посветен на детската литература в 39 СОУ.
„Маратон на четенето“
. „На гости на малките читатели“- ученици от горен курс гостуват в клас на най-малките, като ги запознават с любимата си детска книга;
. „Четем, играем и рисуваме“- ученици от начален курс ще се запознаят в библиотеката с поредицата на издателство „Фют“ за Мая и Моте и ще се включат в игра на издателството;
. Съвместно с ученици от ІV и V клас на 131 СУ ще посетим къща музей и гроба на Иван Вазов, където ще рецитираме негови стихотворения.

2-23 април Маратон на четенето, организиран от Българска библиотечно-информационна асоциация. През целия период на кампанията ще бъдат организирани четения и срещи в библиотеките из страната.

Награда „Бисерче вълшебно“, организирана от фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“

За поредна година част от „Похода на книгите“ е и „Бисерче вълшебно“ - единствената книжна награда в България, чието жури са деца от 6 до 15 г. Над 100 заглавия, разпределени в 3 възрастови категории, както и 7 проекти-иноватори очакват подкрепата на младото жури. И тази година бъдещите читатели с мнение (под 6 г.) могат да подкрепят любима книжка. Пълната информация за наградата, номинираните книги и начините за гласуване ще откриете на www.biserche.com.


◊ СЪБИТИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ЗА КНИГАТА - НДК

1 април, 16:00 ч., Литературен клуб „Перото”. Представяне на втория каталог: „Детски книги от България. Съвременни писатели и художници”. Националният център за книгата към НДК ще представи втория каталог „Детски книги от България: Съвременни писатели и художници“ („Children`s Books from Bulgaria: Contemporary Writers and Artists”). Каталогът следва линията, заложена в първия каталог и се стреми да покаже пред чужда публика – литературни агенти, чужди издателства и други организации, че в България детската литература се развива активно. Веднага след представянето му на българската публика, каталогът ще бъде представен на Панаира в Болоня през 2017. Ще се срещнете с български автори, илюстратори и издатели, включени в каталога.

22 април, 16:00 ч., Литературен клуб „Перото”. Дискусия на Национален център за книгата. Година на детската книга - 2017 г. На прага на лятото. Горчивата истина за задължителната учебна литература. Актуализиране на препоръчителните книги с ваши предложения. Списъците със задължителна и препоръчителна учебна литература са горчива тема за всички, които се вълнуват от темата за насърчаване на четенето и детската грамотност. 

Как да не задушим интереса към четенето с литературния канон, който задължава учениците не само да прочетат, но и да зазубрят онова, което трябва да харесат в класиците, за да получат добра оценка на изпитите по литература? По-опасен ли е таблетът от превръщането на четенето в задължение? Как да бъде спечелен от класиците ученикът, който знае какво е „алохомора” и „джеминио”, но думи като „тапанджа” и „минц” не му говорят нищо?  Има ли място за съвременната литература - тази от началото на ХХI век, в образованието? Да оставим ли пазарът да бъде единствен коректив в запълването на тази липса на актуализация в учебните програми? 

С ваша помощ и препоръки, Национален център за книгата ще предложи незадължителен списък със заглавия, които да насърчават любовта към четенето. Предложете ни заглавие и автор на книгите, които децата ви четат за удоволствие на адрес nbc@ndk.bg.

* * *

На страницата във фейсбук на организатора на кампанията - Асоциация „Българска книга“ - ежедневно може да следите за актуални новини и снимки. Националната кампания „Походът на книгите” се организира от Асоциация ”Българска книга”, в партньорство с Българска Библиотечно-информационна асоциация и Министерство на образованието и науката. Официални партньори на кампанията: Столична община, Столична библиотека, Национален център за книгата, фондация „Детски книги” и уеб-сайтът „Аз чета”.

„Походът на книгите“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.


Автор:
Културна фондация А25
Публикация:
04.04.2017 г. 17:38