Проекти

Осмият студентски правописен маратон „Бъди грамотен“ събира младежи от три университета

Бъдещи журналисти, филолози и специалисти по масови комуникации ще решават правописни задачи

◊ СЪБИТИЕТО

Инициативата „Бъди грамотен“ и тази година започва със студентски правописен маратон. За осми пореден път бъдещи журналисти, филолози и специалисти по масови комуникации ще решават правописни задачи. Студентите са от НБУ, УНСС и Софийския университет.

Събитието започва в 11 ч. на 04.04.2017 г. (вторник) в пресклуба на БТА.

Организаторите са подготвили тестове за студентите, а освен тях всеки отбор е съставил правописни задачи за колегите си от другите университети. След тестовете студенти и преподаватели ще се включат в кратка дискусия.

За всички участници са предвидени награди - книги от Издателство „Лист“, билети за представления в Театър „Възраждане“, Театър 199 „Валентин Стойчев“ и Музикалния театър.

„Включваме се в тази кампания, защото сме приели за своя мисия битката за книжовния български език и ограмотяването на нацията. През последните години сме свидетели на много странни форми на патриотизъм. За нас патриотизъм означава да владееш своя език и да го използваш по най-добрия възможен начин“, казва Гергана Димитрова, главен редактор на издателство „Лист“.

Националната кампания „Бъди грамотен“ се организира от Академика БГ от 2009 г. Целта на инициативата е да се поощри правилното писане и да се стимулира интересът към българския език. Реализирани са 150 прояви с над 40 000 участници от всички възрасти.

Студентският правописен маратон се осъществява с подкрепата на „Риск Инженеринг“ АД.


Автор:
НБУ
Публикация:
03.04.2017 г. 16:17
Етикети:
Посетено:
983
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/25410-osmiyat-studentski-pravopisen-maraton-badi-gramoten-sabira-mladezhi-ot-tri-universiteta