Проекти

Предконцертни диалози в Софийската градска художествена галерия

В деня преди големия концерт за откриването на сезона на Genesis Orchestra

Предконцертни диалози в Софийската градска художествена галерия


◊ ПОКАНА

Предконцертни диалози в Софийската градска художествена галерия

Този проект на Фондация „Йордан Камджалов“ ще стартира с първата си среща с публиката на 25 ноември, петък, от 19.00 часа в Софийската градска художествена галерия. Желанието на организаторите е това да се превърне в традиция .

В деня преди големия концерт за откриването на сезона на Genesis Orchestra, публиката ще има възможността да бъде свидетел на още едно уникално за България събитие, по модел на най-престижните световни музикални институции, а именно „предконцертен диалог“, по време на който ще се повдигне завесата на предстоящия концерт, чрез разговор със солистите и диригента върху произведенията, техните композитори, предизвикателствата и поставените цели. Един формат, който допринася за по-задълбоченото и пълноценно преживяване по време на слушане.

Самият концерт ще бъде изпълнен два пъти – веднъж за българската публика в София и веднъж за немската публика в Мюнхен на престижната сцена на Gasteig Carl-Orff Saal. С това Genesis Orchestra бележи и първото си излизане на международна сцена, с което отваря още една врата за популяризиране на българското изкуство зад граници.

Очакваме ви на 25 ноември, петък, в 19.00 часа в Софийската градска художествена галерия.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ

Йордан Камджалов

Първият чужденец, избран единодушно едва на 30-годишна възраст за Генерален музикален директор и Главен диригент на град Хайделберг.

Дирижира водещи оркестри в Берлин, Лондон, Цюрих, Лос Анджелис, Токио, Бостън, Лисабон и др.

Съосновател и член на Съюза на Генералните музикални директори и Главни диригенти на Германия.

Избран от Лондонска Филхармония за един от тримата най-добри диригенти на своята генерация.

Избран от Deutschland Radio за един от тримата най-добри диригенти на Германия за 2011 г.

Избран от Българското национално радио за Музикант на годината. Удостоен с над 10 престижни международни отличия.

NASA и Международният център по астрономия (IAU) дават неговото име на астероид през 2014 г.

На 29-годишна възраст създава фондация за подпомагане на млади български творци.

Посланик на българската култура по света – Superbrands International.

Получава „Music Critics' Prize" от 24th Central European Music Festival.

През 2015 година приема отговорността да стане Артистичен директор и Главен диригент на новия международен български GENESIS ORCHESTRA.

 

Мариан Краев

Tворческият път на Мариан Краев започва на 6 години, роден в Айслебен с български произход. На 11-годишна възраст е вече ученик на уважавания преподавател по цигулка Клаус Хертел.

През 1992 г. е приет като студент в класа на Проф. Хертел в Консерваторията за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди” в Лайпциг.

Паралелно с обучението си Мариян получава множество стипендии - от фондацията Юрген Понто (1991-1994), Вила Музика и от Оркестъра на Нойгевандхаус – Лайпциг.

С помощта на Академията Караян получава двугодишен договор към Берлинска филхармония като първи цигулар.

Заедно с оркестровата дейност в Берлинска филхармония, свири с Бохумските симфоници, Дрезденските и Нюрнбергските симфоници Радиооркестъра на Мюнхен и София, а от 2002 е концертмайстор на Мюнхенските симфоници.

 

Ивайла Кирова

Инициатор за създаването на Дружеството за популяризиране на българската музика в Германия и артистичен директор на концертния цикъл „Български музикални вечери в Мюнхен“. „Младата българска пианистка е добър пример за това как българското изкуство може да бъде развивано и подпомагано и извън рамките на родината“… - съобщава радио Дойче Веле.

Ивайла Кирова започва да свири на пиано на 7-годишна възраст и на 16 г. става най-младата студентка в класа по пиано на проф. Дора Лазарова в Музикалната академия в София.

От 1997 г. живее в Германия, след като още на 24-годишна възраст е поканена за доцент по пиано от Hochschule für Musik und Theater в Мюнхен (Associate Professor). В продължение на 8 г. преподава на студенти от цял свят, участва в жури на международни конкурси като „Класика и съвременност“ в България и води майсторски курсове в Европа и Азия. Изнасяла е многобройни концерти в България, Италия, Испания, Австрия, Германия, Швейцария, Малайзия, Япония и Обединените Арабски Емирства. Нейните записи на живо са излъчвани от българското, швейцарското, канадското и американското радио, както и от българската и немската телевизия.

През 2002 г. Маестро Алексис Вайсенберг оценява високо нейното изпълнение на заключителния концерт на майсторския му клас в Швейцария и го издава на компактдиск в Цюрих през 2003 г.

През 2015 г. е наградена като солист на фестивала „Бел Канто“, след успешно проведени майсторски класове и концерти в Performing Arts Center Malaysia.

Ивайла Кирова е артист на Steinway & Sons.

 

 

 

Автор:
СГХГ
Публикация:
23.11.2016 г. 16:12
Етикети:
Йордан КамджаловконцертпроектGenesis OrchestraСГХГ
Ивайла Кирова
Мариан Краев
Фондация Йордан Камджалов
Предконцертни диалози
Посетено:
1441
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/6/news/24659-predkontsertni-dialozi-v-sofiyskata-gradska-hudozhestvena-galeriya